Prodaja medija od ponedeljka

politika-krop

[box align=’box-center’ id=’7699′]

Rok za njihovu prodaju je 1. jul, ali iz medija poručuju da će zbog izmena Zakona o privatizaciji koje danas stupaju na snagu, taj postupak moći da bude završen tek na jesen.

Ukoliko mediji u državnom vlasništvu ne dobiju nove vlasnike na vreme, privatizacija će biti obustavljena, a besplatne akcije biće ponuđene zaposlenima. Međutim, Vlada Srbije donela je uredbu prema kojoj svi oni koji su već upisali bilo kakve akcije, nemaju pravo i na besplatne akcije u medijima u kojima rade.

A pojedinim medijima stečaj preti i pre privatizacije. U novosadskom Dnevniku tvrde da su ispunili sve uslove i da su priželjkivali raspisivanje javnog poziva, ali da je Agencija s tim zakasnila, jer danas stupaju na snagu izmene Zakona, kojima se produžava zaštita od poverilaca, ali samo onim preduzećima za koje su javni pozivi objavljeni.

Izmenama tog zakona biće promenjena i pravila pri proceni vrednosti imovine preduzeća, što, poručuju iz medija, zahteva i dodatne rokove za izmenu dokumentacije.

Novi vlasnici privatizovanih medija biće u obavezi da zadrže zaposlene i da u periodu od pet godina nakon potpisivanja ugovora o prodaji kapitala obezbede kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa.

Za one medije koji su program emitovali i na jezicima nacionalnih manjina, novi vlasnik će morati da očuva i tu tradiciju.

Tagovi

Povezani tekstovi