Prodaja novina i fudbalska utakmica

Iako subota nije glavni dan za nabavku, mnoštvo Kostolčana se od ranih jutarnjih časova, na putu za pijacu okupljalo oko Danasovog štanda u želji da kupi novine i na poklon dobije knjigu po izboru ili Don kafu. Naša akcija je izazvala veliku pažnju i oduševljenje, jer su kupci mogli da biraju knjigu koju će dobiti.


Umetnik Dalibor Lukić kaže da je Danasova akcija izuzetna jer se „za mizernu cenu dobija knjiga, koja bi trebalo da bude najbolji čovekov prijatelj“.
On je redovni čitalac Danasa i voleo bi da bude više sportskih strana u novinama.
– Danas ima imidž proevropskog modernog građanskog lista, ali ga ipak treba približiti prosečnom čitaocu. Dobro balansirate u svim temama i to mi se dopada – naveo je Lukić.
Penzionera Mladena Stojakovića akcija Danasa je podsetila na slične koje je video u Parizu u kojima su knjige deljene prolaznicima. Iako ne čita naše novine, savetovao nam je da politike ima previše u drugim novinama i da je ona ljudima „preko glave“, te da bi bilo dobro pisati o svakodnevnom životu običnih ljudi.
Obeležje Kostolca je proizvodnja uglja i električne energije, pa je gradićem prolazilo mnogo radnika koji su bili na pauzi. Njihov komentar na akciju Danasa bio je da se uz novine dobija dobra knjiga, ali i kesa za pijacu. Ono što je posebna odlika Kostolca je veliki broj biciklista, gotovo kao u Vojvodini ili pak Kini. To ne treba da čudi, jer je Kostolac na ravnici u dolini Dunava.
Da do Kostolca izdanja Danasa stižu i da su čitana pokazuje i činjenica da smo dobili pohvale na dodatak Braničevo u kojem se piše o dešavanjima u tom kraju. Mnogi Kostolčani naš list dobijaju besplatno u svojim firmama, te ne moraju da odlaze da ga kupuju. Ispostavilo se da je Kostolac, za razliku od drugih krajeva, dobro snabdeven Danasom i da ga čitaoci mogu naći. Neki se čak sećaju i naše akcija od prošle godine, te su, kada se gradom proneo glas o našem dolasku, došli da kupe novine i ponovo izaberu knjigu.
Olga Popović, prosvetna radnica, redovno dobija Danas. Ona nam je dobronamerno prenela da su joj oni koji ne vole da čitaju naše novine rekli da im smeta dužina članaka.
– Ljudi koji rade nemaju mnogo vremena za čitanje. Više im odgovaraju kraće vesti. Međutim, kako nekome nešto objasniti, a da to bude kratko i ubedljivo – kaže Popovićeva.
Ona je pohvalila naše dodatke, posebno Zdravlje i Braničevo. Kako kaže, dodatak Beton joj je težak i nerazumljiv, ali pretpostavlja da i on ima svoje poklonike među čitaocima.
Ljiljana Šuster, tehnički sekretar u elektrani, takođe redovno čita Danas i kaže da je sveobuhvatan i realno predstavlja događaje.
– Ne mogu da osetim niti da pročitam na čijoj ste strani. To mi malo smeta, pogotovo u ovim vremenima, kada se mora neko podržavati i navijati za njega – ističe Šuster.
Rođendan Glasa proizvođača, lista Termoelektrana i kopova Kostolac, tradicionalno je povod za fudbalski meč između domaćina iz redakcije Glasa proizvođača i zaposlenih u dnevnom listu Danas, a koji su gosti rešili u svoju korist rezultatom 7:3 (6:0).
Domaćine je u prvom poluvremenu veoma iznenadila presing igra tima Danasa, koju je zahtevao selektor Živa Vekecki. Igra kratkih pasova koju praktikuju fudbaleri Glasa proizvođača time je bila potpuno poremećena. U prvom poluvremenu igrači Glasa proizvođača su svega dva do tri puta uspeli da dođu do gola Danasa ali nisu uputili nijedan ozbiljniji udarac na gol. Najzaslužniji za dominaciju Danasa u prvom poluvremenu bio je novi igrač u redovima „plavih“ Luka Spasovski. Do isteka prvih šest minuta Danas je već vodio sa 3:0. Sa prednošću od pet golova ekipa Danasa otišla je na pauzu.
U drugom poluvremenu videći da je „vrag odneo šalu“ igrači Glasa proizvođača dodaju gas i opsedaju gol Danasa. Vekecki naređuje povlačenje u odbrani a u napadu ostavlja samo isturene Spasovskog i Ivana Radaka. Napadački tandem Danasa vešto koristi manjak igrača u odbrani domaćina koji se potpuno otvorio, međutim nekoliko odličnih udaraca Spasovskog i Radaka atraktivnim golmanskim bravurama zaustavlja rezervni čuvar mreže Glasa Proizvođača. Stvari po Danas postaju gore posle isključenja najboljeg igrača Spasovskog zbog, kako je to objasnio sudija Raković „grubog starta“. Uskoro iz igre na dva minuta biva isključen i stub odbrane Danasa Branislav Bešević. Tom prilikom je dosuđen i penal za domaćine. Na takvu odluku arbitra burno reaguju igrači Danasa ali je Raković bio neumoljiv. Taj penal domaćini nisu uspeli da realizuju.
„Rat“ Rakovića i fudbalera Danasa nastavlja se posle isključenja golmana i selektora Vekeckog na dva minuta i poništenog gola. Igrači Glasa proizvođača su zahvaljujući većem iskustvu vešto iskoristili nervozu danasovaca i u 23. minutu iz penala golom smanjuju na 7:1. U nastavku meča Danas se potpuno povukao u odbranu, a Glas proizvođača je nastavio svoju dominaciju i bolju igru u drugom poluvremenu krunisao s dva gola.
Posle sudijskog poslednjeg zvižduka, igrači oba tima su se uputili na „treće poluvreme“ u restoran u Požarevcu kako bi proslavili rođendan lista osnovanog daleke 1957. godine. Rezultati utakmica se veoma brzo zaborave ali druženje posle meča ostaje u pamćenju uvek.


L. Valtner, G. Vlaović

Tagovi

Povezani tekstovi