Prodaju medij za 235 evra, a niko ga neće

totalna-rasprodaja

[box align=’box-center’ id=’8059′]

Mediji od 200 pa do sedam miliona evra! Među 38 državnih medija čiju prodaju je Agencija za privatizaciju oglasila najskuplje se prodaje novosadsko izdavačko preduzeće „Dnevnik“ A. D za koji je početna cena 7.397.012 evra. S druge strane, u ponudi je i Centar za informisanje Novi Kneževac koje je procenjen na 470, odnosno 235 evra. I dok predstavnici najskupljeg smatraju da će odmah naći kupca, u Kneževcu sumnjaju da će iko za njih ponuditi i evro.

Nepokretnosti
Direktor „Dnevnika“ Svetozar Karanović kaže za Naše novine da ovo preduzeće ima dve zgrade od 10.000 kvadrata na eksluzivnoj lokaciji u Novom Sadu, zbog čega veruje da će firma biti prodata.
– Vrednost tih nekretnina je diktirala i visoku cenu. Imamo jednu od najboljih lokacija pa pretpostavljam da će to biti i najatraktivnije za potencijalne kupce. Dugovi su nam oko tri puta manji od vrednosti kapitala, a vlasnici smo 45 odsto kapitala u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“, koje izdaje dnevni list „Dnevnik“ – objasnio je Karanović.
S druge strane, u najlošije procenjenom preduzeću Centar za informisanje Novi Kneževac (CINK) radi njihov info kanal na kablovskoj televiziji, imaju teletekst i izdaju „Novokneževačke novine“. Urednica Danica Knežević Popov kaže za Naše da sve to radi sedmoro ljudi. Uprkos tome, ona nije optimista da će ova firma biti prodata čak ni po toj minimalnoj ceni.
Pesimisti
– U Srbiji 90 medija koji će biti ponuđeni nemaju nepokretnosti, pa ni mi. Imamo skromnu tehniku, a sa sedam zaposlenih održavamo tri medija. Međutim, sa našim problemima će se susresti svi informativni centri koji su duž granica jer jednostavno nemamo iz čega da obezbedimo sredstva bez obzira što će opština davati sredstva za pisanje projekata. Ako se i pojavi neki kupac, teško da možemo da zaradimo od reklame za sve plate jer živimo u maloj sredini. Tako da se plašim da će se većina medija na lokalu ugasiti jer nije isplativa, a samim tim će se ugasiti i lokalno informisanje iako je građanima zanimljivo da čuje i čita šta se dešava u lokalnim sredinama. Mi smo marginalizovani iz „velikih“ medija, a zanimljivi smo im samo kada se desi neko ubistvo – objasnila je ona. Među pet najskupljih su Tanjug (760.953 evra), RTV Šabac (594.669 evra), RTV Apolo (174.912 evra) i „Novi put“ iz Jagodine (92.517 evra).

Tagovi

Povezani tekstovi