Prodavci mešovite robe prete Televiziji 5

Štaviše – zatvorom. Čisti Frojd – zatvor uvek prvo padne na pamet ljudima koji nemaju miran san. Dobro – i mi smatramo da, posle svega, neko treba da ide u zatvor, a videćemo ko. Zamršeno klupko dodele nacionalnih dozvola, u svakom slučaju, počelo je da se odmotava, na čemu mi od početka insistiramo.
Advokatski i stručni tim Televizije 5 je, da podsetimo, otkrio da su konkursne dokumentacije Košave i Hepija nepotpune, a često i u suprotnosti sa Zakonom o radiodifuziji i kriterijumima za dobijanje frekvencija. U tome smo, u načelu, obavestili javnost. Konkretni argumenti, pravni i suštinski, sadržani su, naravno, u našem prigovoru Radiodifuznom savetu, kojeg smo u roku podneli. O tome ćemo podrobno obavestiti javnost na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres centru u Beogradu, u ponedeljak u 10 časova.
Bilo kako bilo, Košava i Hepi su objavili saopštenja u kojima se, dakako, ne demantuje nijedno od naših otkrića. Ali se preti.
Košava i Hepi prete zatvorom zato što smo otkrili istinu i objavili samo deo iz njihove dokumentacije, i to ono što njihov advokat nije proglasio poslovnom tajnom. A to objavljivanje je, po Košavi i Hepiju, zabranjeno. Oni ne demantuju, već prete zato što je obnarodovano! E sad, zašto ih je sramota sopstvene dokumentacije? Zašto nisu ponosni na svoje papire, na osnovu kojih su – kako zakon nalaže – dobili nacionalnu dozvolu? Zašto bi voleli da to ostane tajna? Svaki čovek sa zdravim razumom lako će naći odgovor na ova pitanja i zaključiti u čemu je stvar.
Drugi navodni argument Košave i Hepija protiv Televizije 5 jeste opet ona već famozna – više puta demantovana – neistina da je Savet obmanjivan informacijama da Olivera Nedeljković nije manjinski vlasnik Televizije 5. Otud se sada, najednom, Košava i Hepi pridružuju tom isfabrikovanom problemu, koji, uzgred, nema nikakve veze sa zakonskim i ostalim uslovima za dobijanje nacionalne frekvencije. Ali kakve to veze imaju Košava i Hepi sa članovima Radiodifuznog saveta, da bi, kao sopstvena saznanja, upotrebljavali izjave pojedinih članova Saveta? Mi to, naravno, ne znamo.
I evo, po stoti put, pozivam članove Saveta, svakog ponaosob, da javno kažu gde i kada sam, bilo kome od njih, i bilo kome uopšte, govorila da Olivera Nedeljković nije manjinski vlasnik TV 5. Opet kažem i ponavljam: nikada ni sa jednim od članova Saveta nisam o tome razgovarala, jer se, zapravo, što se tiče vlasništva, radi o notornoj činjenici poznatoj onoliko dugo koliko Televizija 5 postoji. Košava i Hepi, pokušavajući da budu sarkastični, u saopštenju navode da mi je „obmanjivanje prešlo u naviku“. Mislim da su nešto pobrkali: dvanaest godina rada Televizije 5 i mog lično ukazuju na naviku da se bude privržen istini.
U svakom slučaju, namera Televizije 5 su čiste i profesionalne. Nimalo „zle“ kako ih Košava i Hepi kvalifikuju. Pogotovo Košava koja – kako piše jedan beogradski list – među 15 zaposlenih ima i pet (5) televizijskih poslenika koji se vode kao prodavci mešovite robe.


Slavica Nikolić-Čorbić, direktorka i glavna i odgovorna urednica
Televizije 5 iz Niša

Tagovi

Povezani tekstovi