Produženje roka za privatizaciju medija?

privatizacija

[box align=’box-left’ id=’7769′]“Sada glavnu ulogu igra Ministarstvo kulture i informisanja oko zakona po kojem bi ta (medijska) preduzeća trebalo da se privatizuju. Ostalo je da oni odreaguju adekvatno, s obzirom da su se obavezali na rok do 1. jula“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stevanović je rekao i da je privatizacija medija pokrenuta i da je urađeno više od 90 odsto posla koji se tiču Agencije za privatizaciju i Ministarstva privrede.

Direktor Agencija za privatizaciju Ljubomir Šubara je 20. maja najavio oglašavanje prodaje Studija B, a javni poziv zainteresovanim kupcima još objavljen.

Najveći problem u privatizaciji medija je, kako je rekao Šubara, što mediji nisu pripremili neophodnu dokumentaciju da se objave javni pozivi zainteresovanim kupcima, a ni lokalne samouprave, kao vlasnici najvećeg broja neprivatizovanih medija, nisu donele potrebne odluke. Zakon o javnom informisanju propisano da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, a takvih ima 72, moraju biti privatizovani do 1. jula ove godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predviđeno je da vlasništvo bude ponuđeno zaposlenim u tim medijima, a ako oni to ne budu prihvatili, mediji će biti brisani iz registra javnih glasila.

Tagovi

Povezani tekstovi