Program obuke za novinare koji pokrivaju pitanja vezana za klimu i energiju na Zapadnom Balkanu

can europe

Climate Action Netvork (CAN) Europe, vodeća evropska koalicija nevladinih organizacija koja se bori protiv opasnih klimatskih promena, sa zadovoljstvom objavljuje otvoreni poziv za prijavu na specijalizovani program obuke dizajniran za novinare zainteresovane za pokrivanje klimatskih i energetskih pitanja na Zapadnom Balkanu. Ova inicijativa ima za cilj da unapredi kapacitete novinara u regionu, obezbeđujući im alate, znanje i mreže potrebne za efikasno izveštavanje o kritičnim temama klime i pravedne energetske tranzicije.

 

ROK ZA PRIJAVE: 29. JUNI 2024. godine, 17:00 časova (CET)

 

Pregled programa

 

Klimatske promene i energetska pitanja su na čelu globalnih izazova. Zapadni Balkan nije izuzetak, a uticaji klimatskih promena su sve očigledniji, a energetske politike se brzo razvijaju.

 

Obuka će se održati uživo i onlajn u Skoplju, Severna Makedonija, od 17. do 19. septembra 2024. Program ima za cilj da osnaži novinare da proizvode visokokvalitetne, uticajne priče koje mogu informisati i angažovati javnost, razotkriti glavne dezinformacije i narativi dezinformacija, istovremeno utičući na politiku i podstičući informisanije i otpornije društvo.

 

Program ističe:

 

  • Radionice pod vodstvom stručnjaka: Sesije koje vode vodeći stručnjaci iz oblasti nauke o klimi, energetske politike i novinarstva.
  • Mogućnosti umrežavanja: Povežite se sa kolegama novinarima i stručnjacima.

 

Ključne teme:

 

Neke od tema obrađenih u obuci će uključivati:

 

  • Zapadni Balkan i klimatske promene: uzroci, uticaji i projekcije
  • Pravedna tranzicija na Zapadnom Balkanu.
  • Kretanje klimatskim podacima i istraživanje: Pristup i tumačenje izvora klimatskih podataka, analiza klimatskih istraživanja i izveštaja, identifikacija verodostojnih naučnih izvora i stručnjaka.
  • Uloga novinarstva u oblikovanju klimatske politike i zagovaranja. Etička razmatranja u klimatskom izveštavanju: objektivnost, uravnoteženost, tačnost i transparentnost činjenica, novinarski integritet i izbegavanje sukoba interesa.
  • Uokvirivanje klimatskih priča: identifikovanje uglova i narativa, dok se bavi klimatskim skepticizmom i dezinformacijama.

 

Ko treba da se prijavi?

 

Pozivamo samo lica iz regiona Zapadnog Balkana, a koji su:

 

  • Novinari koji rade u štampanim, elektronskim (TV i radio) i onlajn medijima;
  • Slobodni novinari sa iskustvom u pokrivanju pitanja životne sredine, klime ili energije;
  • Studenti sa fakulteta novinarstva, voljni da započnu novinarsku karijeru o klimatskom i ekološkom novinarstvu.

 

Više o programu i kako se prijaviti možete videti na sledećem linku.

Tagovi

Povezani tekstovi