Proizvoljne tvrdnje o konkursu RTL grupacije

Obraćam vam se kao zastupnik RTL grupacije u Srbiji i Crnoj Gori. U pismu „Sa Devičanskih ostrva po nacionalnu frekvenciju“, objavljenom u Glasu javnosti 14. aprila 2006. godine, iznet je niz činjenično netačnih informacija koje nanose veliku štetu RTL grupaciji i zaposlenima u ovom preduzeću.


1. Netačno je da prijava RTL na konkurs „nije prihvaćena jer je podneta loša tenderska dokumentacija“, a kako se navodi u pomenutom tekstu. RTL TV d. o. o. je podneo potpunu tendersku dokumentaciju i punopravni je učesnik konkursa, što su potvrdili i članovi Saveta RRA za vreme javnog razgovora sa RTL TV d. o. o, koji je održan 7. aprila 2006. godine.


2. Netačno je da je Savet RRA RTL-u zamerio izjave o „završenom poslu“, izjave da iza RTL „stoje određeni ministri i navodne pretnje da se dovode u pitanje strana ulaganja u Srbiju, ako se ne izmeni odluka RRA“. RTL nikada nije dao takve izjave, odlučno je demantovao pogrešne napise u štampi i nikada nije pretio našoj državi. Predstavnici RTL jesu izjavili da bi „bespravna diskvalifikacija te kuće iz konkursa bila loš znak za strane investitore u Srbiji“.


3. Skandal u Hrvatskoj radiodifuziji koji se spominje u vašem pismu, a koji se navodno vezuje za RTL, očigledno je proizvod bujne mašte „upućenog“, ali neimenovanog izvora. Takav „skandal“ se nikad nije dogodio, niti je o tome zagrebačka štampa ikada pisala. RTL je već oštro demantovao ove tvrdnje koje su do sada prenesene u Kuriru i TV Novostima. Članovi hrvatskog Vijeća za radio i televiziju nisu smenjeni, kako pišete, na osnovu „skandala“, već su normalno prestali sa radom po isteku mandata u trenutku kada je u Hrvatskoj donet novi Zakon o elektronskim medijima.


Pored toga, predsednik Uprave RTL televizije gospodin Kristof Majnuš, koji se spominje kao osoba vezana za navodno podmićivanje, nipošto nije mogao biti upleten u sporni navod, iz jednostavnog razloga što je na dužnost predsednika uprave stupio tek u junu 2004. godine, čak devet meseci nakon što je RTL dobio licencu da emituje program.


Stojan Semiz, advokat

Tagovi

Povezani tekstovi