Promena izvesna, naslednik nepoznat

Beograd – Od kada je postalo izvesno da će glavna i odgovorna urednica dnenvog lista Politika Ljiljana Smajlović otići sa te funkcije, pojavile su se nezvanične informacije da bi kandidati za tu poziciju mogli da budu novinar NIN-a Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik Blica Veselin Simonović, ali i dugogodišnji komentator Politike Boško Jakšić. Takođe, prema saznanjima Danasa, moguća je i promena na mestu generalnog direktora kompanije Politika Novine i Magazine, a kao kandidat za tu funkciju spominje se Milan Mišić, spoljnopolitički komentator tog dnevnog lista.


Ljiljana Smajlović kaže za Danas da ne zna ko će je zameniti na mestu glavnog i odgovornog urednika, a na pitanje da li je tačno da će na toj funkciji ostati do polovine decembra ove godine, što nam je nezvanično rečeno, Smajlovićeva navodi da to znaju samo oni koji donose odluke u Politici, a ne ona.


– Ja sam samo službenica, zaposlena u ovoj firmi, tako da ne znam ništa o odlukama uprave – ističe ona za naš list. Prema njenim rečima, nije razmišljala o tome gde će da radi posle Politike, „ali nemam nameru da pravim bilo kakve kalkulacije za budućnost, koje bi kompromitovale ono što radim ovde“.


Interesantno je da je u poslednjem izdanju „Utiska nedelje“ Dragan Bujošević rekao je da bi postao glavni i odgovorni urednik Politike ukoliko bi se povela ozbiljna priča o njenoj privatizaciji jer, kako je naveo, ne bi mogao da bude na čelu medija koji je u vlasništvu države. Međutim, Bujošević je juče kazao za Danas da nije dobio nikakvu ponudu za tu funkciju. Upitan da li bi prihvatio takvu ponudu, odgovorio je: „Otom-potom“.


Kao jedan od ozbiljnih kandidata za glavnog i odgovornog urednika Politike moglo bi da pripadne i Bošku Jakšiću, dugogodišnjem spoljnopolitičkom komentatoru ovog dnevnika, oli ni on juče nije želeo da komentariše ove spekulacije.


– Koliko mi je poznato, o personalnim rešenjima se još nije razgovaralo, a ponajmanje se o tome govorilo sa mnom – tvrdi Jakšić.


Među kandidatima za „naslednika“ Ljiljane Smajlović pojavilo se i ime Veselina Simonovića iz Blica, koji međutim insistira da u glasinama da će on doći na to mesto „nema nimalo istine“.


– O tome niko sa mnom nije pričao i nisam ničiji kandidat. Želim svima da poručim da nemam nameru da napustim posao kojim se sada bavim – naglašava Simonović.


Na pitanje Danasa da li je možda upućen ko su kandidati za mesto glavnog urednika i da li zna ko bi mogao biti favorit, Simonović odgovara da mu je „svejedno ko će biti na čelu Politike“.


Pored razgovora o tome ko bi sve mogao da zameni Ljiljanu Smajlović, aktuelno je i pitanje moguće promene i na funkciji generalnog direktora Politike NM, a kao jedan od kandidata za to mesto je, navodno, Milan Mišić. On je posle demokratskih promena 5. oktobra bio glavni urednik lista, a sada je spoljnopolitički komentator. Međutim, Mišić kaže za Danas da te tvrdnje nisu tačne i da on neće zameniti Srđana Janićijevića na čelu kompanije.


– Sve su to nagađanja. Svašta se priča, a ništa nije zvanično. Inače, to mesto mi nije ni ponuđeno – objašnjava Mišić.


Podsetimo, početkom jula, nakon što je izabran novi Upravni odbor Politike AD, Ljiljana Smajlović je u pisanoj izjavi rekla Danasu da su „brzometne smene predsednika Upravnog odbora Politike AD, i popunjavanja tog upravnog odbora novim članovima, došle kako bi što pre došlo i do moje smene“,


Ipak, novopostavljeni potpredsednik Upravnog odbora Politike AD Jovan Simić, tada je naveo za naš list da to telo nema nikakva ovlašćenja u vezi sa smenom glavne urednice dnevnog lista i da takve ingerencije ima UO Politika novine i magazini.


J.Diković – I. Živanović

Tagovi

Povezani tekstovi