Promovisan Vodič kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama

Ova Koalicija koju sačinjava nekoliko veoma uticajnih nevladinih organizacija izradila je Vodič kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a koji bi građanima trebalo da razjasni sve nedoumice oko korišćenja novog prava.
Daglas Vejk, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji i Crnoj Gori je juče na predstavljanju ovog Vodiča izrazio nadu da će publikacija pomoći implementaciju Zakona o slobodnom pristupu infomacijama, jer je ona veoma bitna za dalje priključivanje Srbije Evropskoj uniji. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, ocenio je da je jedna od najvećih prepreka sprovođenju Zakona neznanje i predvideo da će Vodič svoje kvalitete pokazati u praksi.
Jedan od tvoraca Vodiča Dejan Milenković iz YUKOM nada se da će priručnik biti koristan i za službenike, ali i alat protiv „ćutanja uprave“, kako bi građani ipak postali kontrolori vlasti.
Građanima je u Vodiču jasnim jezikom objašnjeno novo pravo, precizirano koje informacije mogu da traže i dat spisak i adrese najviših organa javne vlasti kojima mogu da se obrate. U Vodiču se mogu naći i primeri obrazaca za podnošnje zahteva i žalbi.


M. J.

Tagovi

Povezani tekstovi