Pronađite ubice novinara

Živka Pantić je agenciji Beta rekla da, pošto posle toliko godina i velikog broja saslušanih u istrazi slučaj nije rešen, više ne veruje „da će oni koji su ubistvo počinili zaista i odgovarati“. Ona je navela da je pre dve godine, posle obećanja tadašnjeg generalnog inspektora MUP-a Srbije Vladimira Božovića da će biti sprovedena istraga o dotadašnjoj istrazi, verovala da će slučaj biti rešen. Prema njenim rečima, tada je policija počela ponovo da istražuje ubistvo Pantića, ali je Božović ubrzo smenjen i od tada, od sredine 2005. godine, niko iz policije nije kontaktirao s porodicom Pantić, suprugom Živkom i sinom Nemanjom.


Milan Pantić je ubijen sa više udaraca tupim predmetom 11. juna 2001. oko 7.30 u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Neposredno pre ubistva, u „Večernjim novostima“ objavio je više tekstova o privrednom kriminalu u pomoravskom okrugu. Pisao je o korupciji u jagodinskoj pivari i popovačkoj cementari. Iako je objavljeno da su u istrazi angažovana sva raspoloživa sredstva i mnogobrojno ljudstvo, tužilaštvo se o ovom slučaju nije oglasilo, a predmet je i dalje u jagodinskoj policiji.
Prema podacima jagodinske policije, koji su dostavljeni Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u istrazi je ispitano više od dve hiljade ljudi i proverena su saznanja i informacije do kojih je došla policija. „Uverena sam da je u pitanju opstrukcija. Kako drugačije tumačiti činjenicu da i pored toliko razgovora i informacija slučaj još nije stigao do tužilaštva“, izjavila je predsednica NUNS-a Nadežda Gaće. Prema njenim rečima, država Srbija i pored obećanja svih svojih čelnika od 2000. godine ne želi da reši ubistva novinara. „Sigurno je da bi se na optuženičkoj klupi u slučajevima Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića našla i sama država, odnosno njeni službenici koji su odgovorni za smrt troje naših kolega“, kazala je predsednica NUNS-a.
Na sedmu godinu ubistva Milana Pantića u znak protesta što ovo i ubistva drugih novinara nisu rešena, novinarska udruženja, jagodinsko JIP Novi put, novinari ove medijske kuće i dopisnici medija iz Pomoravlja blokiraće danas u 12.45 glavnu ulicu u centru Jagodine. Tokom petnaestominutne blokade biće istaknut transparent na kome će pisati „Pronađite ubice novinara“. Prethodno, u podne, na jagodinskom groblju biće održan pomen Milanu Pantiću, a u 13.00 u Narodnoj biblioteci biće dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ čiji su dobitnici dopisnik „Novosti“ iz Kuršumlije Dragana Zečević i urednik Radio Goraždevca kod Peći Darko Dimitrijević.


 Beta

Tagovi

Povezani tekstovi