TRI MESECA MEDIJSKE HOMOFOBIJE

Propagandni sadizam i fašistička renesansa

Karikatura: Corax
Karikatura: Corax

Gnevni građani, uz pomoć civilnog sektora i u okolnostima vidljivog snažnog međunarodnog pritiska, ipak su, kako-tako, po kišovitom i tmurnom septembarskom danu, Prajd pretvorili u jednu pobunu protiv državno-klerikalne opresije

Iako je Evroprajd uveliko prošao, iživljavanje nad LGBT zajednicom u medijima nije prestalo. Pa su tako 20. septembra Maja Nikolić i Vesna Vukelić Vendi, estradne pevačice i rijaliti zvezde, osule paljbu mržnje u izuzetno gledanoj i tobože zabavnoj tok-šou emisiji „Ami G show“ na televiziji Pink.

 

„Ovo gleda svetosavska Srbija, koja je nastala nad svetim tajnama. Ovo je sudar đavoimanih sa onim oboženm“, uporna je Vesna Vukelić, koja je, pritom, gej populaciju uporedila sa đavolima. S druge strane, umetnica Ivana Rašić – Sajsi MC, inače kuma ovogodišnjeg Prajda i gošća te emisije, bila neskriveno šokirana i nije mogla da se uzdrži pred talasima homfobije, zlokobnog cerekanja i nakaradnog tapšanja iz publike.

 

No, taj smehotresni kič za šire narodne mase, bio samo jedan nezvanični i tužni epilog višemesečnog medijskog sadizma protiv održavanja šetnje. Iako je Beograd izabran još 2019. za domaćina Evroprajda, kada je i premijerka Ana Brnabić napismeno obećala i potpisala da će takva manifestacija moći da se održi, povampirene ale i aždaje SNSrbije postale su sve glasnije tokom leta. Tačka usijanja bila je konferencija za štampu predsednika Srbije Aleksnadra Vučića u avgustu, kada je on opet prekršio svoja ovlašćenja i pokušao da najavi zabranu održavanja Evroprajda. U tim danima pravoslavne litije, prepune religioznih fanatika, naci-bajkera i svakojakih likova, defilovale su ulicama Beograda uz tihu podršku vlasti i dobrog dela opozije, ali i svih ostalih struktura države. 

 

Gnevni građani, uz pomoć civilnog sektora i u okolnostima vidljivog snažnog međunarodnog pritiska, ipak su, kako-tako, po kišovitom i tmurnom septembarskom danu, Prajd pretvorili u jednu pobunu protiv državno-klerikalne opresije.

 

 

Iz tabloida moji, dobro ti znaš koji

 

Ko je bio prisutan tokom višemesečnog medijskog sadizma prema LGBT zajednici u Srbiji, mogao je da uvidi jednu grozomornu sliku i priliku sloge i ljubavi između vlasti i opozicije. Takođe, prvi momenti sveopšte razjarenosti krenuli su još početkom jula na Tviteru, preko opozicionara iz Dveri Boška Obradovića i istaknutog funkcionera Srpske napredne stranke, da bi se kasnije to prelilo u sve tradicionalne medije.

 

„Zahtevaju gej šetnju, na klanje Srba ćute“, uspele su 15. septembraVečernje Novosti da protumače kakva su „ljudska prava po meri EU“. Sa druge strane, tabloidni megafon Informer je na svojim naslovnim stranama širio paniku kako nas „Amerika gura u LGBT rat“, te da bi nakon održanog Prajda pisali kako su organizatori „uzeli milione da prave haos po Beogradu“. Razume se, Večernje novosti su odmah nakon održane manifestacije pisale o tome koliko je „državu koštalo obezbeđenje ‘gej parade'“. Tabloid Alo je što pre pohitao da u svom broju „dan nakon“ izjednači napadače i žrtvu, pa je tako obrazložio na dve strane kako je „Beograd pod opsadom zbog Prajda i desničara“.

 

Između svih tih žutila, dnevni i najstariji list u Srbiji Politika, nedvosmisleno je na svojoj naslovnoj napravila tobože kontrast o dva lica srpske prestonice, te je stavila sliku žene u uniformi sa „marša mladih oficira“, koji se takođe istog dana održavao, ali i sliku učesnika Europrajda.

 

Sve bi ovo bilo alanfordovski shvaćeno, kada bi država Srbija bila zemlja u kojoj se zakoni i Ustav poštuju, budući da niti se desio rat, niti je bio smak sveta. Međutim, ono što se neće naći na tim naslovima jeste da je „samo u avgustu prijavljeno više homo/transfobičnih incidenata nego u prvih sedam meseci ove godine ukupno“ (izvor: Da se zna!). Zapitajmo se zašto.

 

 

 

Narativi straha i prezira

 

LGBTQ+ zajednica nedovoljno je zastupljena u srpskim medijima, a kada je spomenuta u mejnstrim medijima, to je često u negativnom kontekstu, piše u „Izveštaju monitoringa govora mržnje u Srbiji“, koji je sprovela „Mreža za izveštavanje o različitosti 2.0“, u periodu između 15. januara 2021. i 11. aprila2022.

 

„Govor mržnje prema LGBTQ+ zajednici je porastao tokom perioda monitoringa, nakon što je započeta inicijativa za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama. O pravima LGBTQ+ zajednice raspravljalo se u mnogim TV emisijama, u kojima voditelji prave takav izbor govornika/ca na temu LGBTQ+ zajednice i njenih prava, dajući homofobičnim političarima/kama platformu da govore upravo protiv pravaLGBTQ+ zajednice. Novinari i novinarke su, takođe, često nedovoljno edukovani na ovu temu“, ističe se u izveštaju.

 

Nalaz istraživanja je i to da „narativi mržnje na osnovu seksualne orijentacije čine 15 odsto slučajeva“.

 

„Najčešći okidači u ovim slučajevima bili su inicijativa za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Parada ponosa. O pravima LGBTQ+ zajednice raspravljalo se na nacionalnoj televiziji, gde je homofobičnim političarima/kama data platforma da govore o LGBTQ+ pravima i šire anti-LGBTQ+ narative. Na primer, televizija sa nacionalnom pokrivenošću, TV Prva, dala je platformu liderki desničarske političke partije Zavetnici Milici Đurđević Stamenkovski da govori o Zakonu o istopolnimzajednicama. Tokom svog govora, Đurđević Stamenkovski je širila obmanjujuće izjave i homofobične narrative“, ukazuje izveštaj.

 

U ovom dokumentu se ističe i to da je „diskriminacija LGBTQ+ zajednice posebno problematična kada je šire političari/ke koji/e imaju značajan uticaj na stavove i mišljenja građana i građanki“.

 

„Narativ koji širi lider Dveri Boško Obradović je da LGBTQ+ zajednica ‘ima sva prava i želi da uzme više’. Obradović koristi izraz ‘homoseksualizam’ svaki put kada govori o LGBTQ+ zajednici. Dodavanjem -izma na kraj reči homoseksualac želi da predstavi borbu za ravnopravnost LGBTQ+ osoba kao ideologiju (slično kao npr. feminizam, konzervativizam, liberalizam, socijalizam itd.). Dominantni narativ je i to da pripadnici LGBTQ+ zajednice ‘imaju više privilegija’ i da ‘gej lobi kontroliše finansije u svetu’. Takav narativ dovodi u zabludu i članove LGBTQ+ zajednice u dodatnu opasnost“, zaključuje se u istraživanju.

 

 

Zločinac i žrtva, odraz objektivnosti

 

Ako izuzmemo tabloidna i propagandna naklapanja koja su uspela da šizofreno povežu da se vodi „specijalni rat Šolaka i Kurtija putem Prajda protiv Vučića“ (izvor: Informer), ili, pak, da budu megafon svetosavske Srbije, poput Večernjih novosti, u kojem se prenose reči svakoga ko nosi mantiju, televizija kao najveći stub uticaja u ovoj zemlji se nije proslavila. Skoro svaki medij, pod time se misli i na one kojidrže do svoje profesionalnosti, pravio je u svojim emisijama lažne podele na one koji su za i protiv Prajda, stoga je sve to ličilo kao da u emisiju dovedeš preživelog logoraša i upravnika logora.

 

Međutim, organizatori su svoje učešće u tim predstavama objašnjavali kao nužno zlo, da bi se konačno dopiralo do što većeg auditorijuma. Zato je bilo prilike da čujemo i od dr Borislava Antonijevića kako izgovara na Kurirovoj televiziji, pred organizatorom Prajda, Markom Mihailovićem, kako je „homoseksualnost bolest“ i da „ako većina nešto misli, onda većina mora i da sluša“.

 

Na istoj televiziji, narodna poslanica i predsednica pokreta Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, izjavljuje da „organizatori Prajda često imaju materijalnu korist“, te da „Prajd ne podržava cela LGBT zajednica. S druge strane, bivši ministar spoljnih poslova u Tadić-Dačić vladi, predsednik Narodne stranke i narodni poslanik, Vuk Jeremić, u Utisku nedelje, izjavljuje da bi „najrazumniji razlog za odlaganje Europrajda bila nepovoljna epidemiološka situacija zbog majmunskih boginja“.

 

„Ova zarazna bolest najrasprostranjenija među muškom homoseksualnom populacijom“, ozbiljno će nekadašanji popečitelj vanjskih poslova. 

 

Kada mogu lekar, narodna poslanica i bivši ministar da izjavljuju ovakve notorne neistine, onda ne smemo da se zapitamo kako je dopušteno da folk pevačica drži slovo o tome šta su homoseksualci.

 

 

Protivnici Prajda napadali novinare 

 

U danu održavanja Evroprajda bilo je više napada na novinare. Tokom prepodneva raščinjeni monah Antonije Davidović pogodio je flašom u stomak snimatelja N1. Incident je prijavljen policiji koja je od snimatelja uzela podatke, dok je Davidović veoma brzo bio priveden. Takođe, novinaru televizije N1 Petru Gajiću prećeno je i telefon mu je bio privremeno oduzet kod Hrama Svetog Save, gde je pratio okupljanje protivnika Evroprajda u Beogradu. Gajić je rekao da je mladić u crvenoj trenerki sa kapuljačom i maskom protiv kovida najpre prišao snimatelju, tražio da ugasi kameru i rekao mu da mora da se skloni odavde, da nije dobrodošao i ne može da snima sa skupa. Sa druge strane, novinar Tanjuga Dragan Stojanović i snimatelj Marko Trošić isto su napadnuti prilikom izveštavanja o okupljanju građana ispred Hrama Svetog Save. U jednom trenutku ekipi Tanjuga prišao je mladić sa kapuljačom i maskom na licu i počeo da im preti i da traži da prekinu da snimaju, a u jednom momentu ga gurnuo. Novinarska udruženja u Srbiji su reagovala i zatražila da se svi počinioci pronađu i procesuiraju.

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno nr izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tagovi

Povezani tekstovi