Propitivani Đunić, Matić i Karićevi predstavnici

Predstavnik stanice u osnivanju TV Avala Danko Đunić odgovorio je da ne namerava da se bavi politikom i da je u Saveznoj vladi pre devet godina učestvovao kao ekspert. Prema njegovim rečima, TV Avala bi se u informativnim sadržajima bavila pre svega ekonomsko političkim temama po ugledu na televiziju koju ima ugledni svetski ekonomski list Fajnenšel tajms. Pošto je reč o stanici u osnivanju, predstavnici TV Avala su najavili da bi do kraja 2007. uložili u ovu kuću sedam miliona evra, a u narednih nekoliko godina 22 miliona. Rečeno je i da konsultantska kuća Ekonomski institut, čiji je suvlasnik Đunić, ima niz regionalnih projekata u unutrašnjosti Srbije i da bi TV Avala dala posebnu medijsku podršku lokalnom razvoju. Pomenuto je i da jedan od osnivača TV Avala, kompanija Hemofarm iz Vršca, konkuriše i za regionalnu frekvenciju za stanicu TV Banat.


Predstavnici RTV B92 na čelu sa Veranom Matićem, jedine domaće medijske kuće koja konkuriše i za televizijsku i za radijsku nacionalnu frekvenciju odgovarali su na pitanja Nenada Cekića, predsednika Saveta, vezana za dobijanje sadašnje dozvole na osnovu koje emituju program. Cekić je primetio da je RTV B92 počeo da emituje program za Srbiju godinu dana posle usvajanja Zakona o radiodifuziji (leto 2002.) mada je tim aktom predviđen moratatorijum za nove emitere do konkursa za izdavanje licenci za frekvencije. Predstavnici ove kuće odgovorili su da su zahtev za rad predali prema važećem saveznom zakonu i da su dozvolu dobili od Saveznog ministarstva za telekomunikacije, te da za eventualno kršenje zakona odgovoran taj državni organ. (Jugoslovenski ministar za telekomunikacije u to vreme je bio Boris Tadić).
Pozivajući se na Monitoring službu RRA Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA, pomenuo je da je TV B92 od usvajanja Zakona o oglašivanju u decembru, do marta, 58 puta prekršila njegovu odredbu o 12 minuta reklama na sat vremena programa i to u udarnom večernjem terminu, a 299 puta o razmaku između reklama. „Niste jedini ni najgori“, dodao je Vasić, a predstavnici B92 obećali su da će razmotriti ove podatke.
Umesto generalnog direktora BK Televizije Bojane Lekić, za koju je rečeno da je na bolovanju, pojavili su se njen zamenik Nikola Stojčić, i Milomir Marić, glavni urednik ove stanice, od kojih su članovi RRA zahtevali odgovor na pitanje šta ako firme koje su vlasnici BK TV bankrotiraju. Stojčić je odgovorio da će uvek neko biti vlasnik imovine i da argument o likvidaciji nije prepreka da BK dobije nacionalnu TV frekvenciju. Vasić je zahtevao i odgovor na pitanje zašto se u informativnim emisijama ove kuće u merenom periodu 540 puta pojavljuje PSS Bogoljuba Karića, vlasnika kompanija osnivača BK, a 831 put ostale stranke. On je upozorio i da je politička propaganda osim u vreme izborne kampanje zabranjena. Cekić je ocenio i da je izjava pravnog zastupnika Slobodana Miloševića Zdenka Tomanovića u trajanju od 12 minuta „rasipanje resursa“ i zloupotreba dobra kakvo je TV frekvencija. Slobodan Đorić, član Saveta RRA, upitao je da li je tačno da je kompanija Mobtel sponzorisala udarnu informativnu emisiju BK Telefakt sa pola miliona evra. Predstavnici BK odgovorili su da je PSS parlamentarna stranka i da ima pravo da bude predstavljena u medijima, i da Mobtel jeste spoznorisao Telefakt ali sa mnogo manjom sumom.
Razgovori koji se vode u Tanjugovom pres-centru nastavljaju se danas, a na „programu“ su TV Košava i TV Pink.


J. Lukač


 

Tagovi

Povezani tekstovi