Protest Milanovčana: Kovačević odmah da povuče tužbu protiv Takovskih novina

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

„Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević raspolaže našim novcem, a na sve načine pokušava da zastraši medije, o čemu svedoči i tužba protiv ‘Takovskih novina’, ocenio je danas na protestu ispred tamošnje lokalne samouprave predsednik OO US „Sloga“, Vladimir Radosavljević gde se okupilo više od sto žitelja.

„Naš sindikat se brine o egzistencijalnim problemima svih zaposlenih, pa tako i članovima redakcije gornjomilanovačkog lista. Ako bi se ova tužba, u kojoj Kovačević traži odštetu od milion dinara za navodnu povredu ugleda i časti, sprovela do kraja mi, građani, bismo ostali bez novina putem kojih se informišemo šezdeset godina, a oni bez posla“, naveo je Radosavljević.

 

Sa druge strane, istakao je on, sindikat „Sloga“ se zalaže za demokratsko i slobodno društvo, a svi građani Gornjeg Milanovca zahvaljujući „Takovskim novinama“ dele i dobre i loše trenutke.

 

„Jedan od osnovnih postulata slobodnog društva je nezavisno novinarstvo i pravo na mišljenje. Iznos koji Kovačević tužbom zahteva je proistekao iz želje da se ovaj list ugasi. Zato zahtevamo od njega da odmah povuče tužbu i „Takovske novine“ izvuče iz problema u koji ih je sam uvukao. Takođe, tražimo, da svi mediji budu podjednako tretirani kada je u pitanju finansiranje, kako novac ne bi dobijali samo njihova partijska glasila“, zaključio je on uz stihove Jovana Jovanovića Zmaja – poštenje se ne mož kupit, jer ga pošten ne prodaje ni za blaga sva golema. A nepošten prodo bi ga,al ga nema..

 

Ljiljana Bralović iz gornjomilanovačkog sela Pranjani, potez predsednika opštine Dejana Kovačevića koji je tužio „Takovske novine“ ocenjuje kao jeftinu trgovinu.

 

„Cena njegovog obraza je milion dinara, znači on trguje njime, a ko to čini i nema obraz“, kazala je ona za Nova.rs.

 

Prema njenim rečima, Kovačevićevi postupci vode ka gašenju najstarijeg lokalnog lista ukoliko ta redakcija bude morala da mu isplati toliku sumu novca.

 

„Želje našeg predsednika su da dokaže da je častan i ispravan, čovek od ugleda. Međutim, nije dovoljno staviti skupu kravatu da bi bilo ko, pa i on, bio ugledan, već se to čini radom, trudom, delima i postupcima“, istakla je Bralović.

 

Oni, kako naglašava, ne vide to u njemu, imajući u vidu činjenicu kako se poneo prema građanima kada su u pitanju geološka istraživanja litijuma na području gornjomilanovačke opštine o kojima je ćutao.

 

„O Kovačeviću samo to dovoljno govori, jer tako se ne ponaša jedan narodni administrator, ali i činjenica da su „Takvske novine“ dobile 200 hiljada dinara iz budžeta koji mi punimo“, zaključila je ona za naš portal.

 

Milisav Mirković smatra da su „Takovske novine“ objektivan list jer su samo preneli saopštenje koje je radila jedna novosadska agencija i ničim nisu povredili pravila novinarske profesije.

 

„Iz toga su izvučeni delovi koji se odnose na rad „Niveus tima“ i lokalne samouprave vezano za socijalnu politiku. Na medije ne treba vršiti pritisak i treba ih ostaviti da objektivno rade svoj posao“, rekao je on za Nova.rs.

 

„Takovske novine objektivno prate i rad gornjomilanovačke lokalne samouprave, predsednika Kovačevića, svih organa i tela“, zaključio je Mirković.

 

Urednik i novinar „Takovskih novina“, Nebojša Savić je jedno od lica protiv koga je tužba podneta.

 

„To je njihov pokušaj da nas zastraše, a ja želim da se zahvalim svima koji su nam pružili podršku, među kojima su članovi NUNS- a, kao i „Građanske inicijative“. Mi nismo organizatori ni inicijatori protesta, ali beskrajno hvala našim sugrađanima koji su uvek uz nas i vama kolegama koji pratite protest. Danas samo izveštavamo u skladu sa našom profesijom, budući da nismo politički obojeni. Trudimo se da budemo informativni mozaik i servis svih žitelja Gornjeg Milanovca“, rekao je on za Nova.rs.

 

Podsećamo, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević tužio je dvojicu novinara „Takovskih novina“ i tu redakciju, zahtevajući odštetu od milion dinara, zbog povrede časti i ugleda. Inače ovaj list postoji šest decenija, ima tiraž oko 3.000 primeraka, a u redakciji je zaposleno devetoro ljudi.

Tagovi

Povezani tekstovi