Protest UNS-a, NUNS-a i Sindikata „Politike“

UNS poziva Janićijevića da povuče odluku o otkazu i zabrani ulaska u zgradu Politike Stojadinoviću i poziva da se „svi nesporazumi u ovom listu, a koji su u dobroj meri posledica smene glavne i odgovorne urednice Ljiljane Smajlović, rešavaju unutar kuće”.
Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je takođe zbog, kako se navodi, „odmazde koju poslovodstvo ’Politike’ preduzima prema novinarima tog lista” i zatražilo od direktora Srđana Janićijevića da hitno stavi van snage rešenje o otpuštanju novinara Ljubodraga Stojadinovića. NUNS smatra da je taj potez nemoralan i neodrživ, jer je „reč o osveti ljudi koji su prinuđeni da odu s kormila ove medijske kompanije”.
Stojadinović je jedan od najuglednijih novinara „Politike” i javno je istupao kao predsednik Aktiva novinara „Politike”, naveo je NUNS i ocenio da „svojim izjavama nije naškodio ugledu lista, jer je s pravom ukazivao na probleme i lošu klimu za koju je, pre svih, odgovorno odlazeće rukovodstvo ’Politike’”.
NUNS je pozivao novinare i sve zaposlene u kompaniji „Politika” da se solidarišu sa Stojadinovićem i osude ovakve nečasne poteze poslovodstva.
Sindikat novinara „Politike” u jučerašnjem saopštenju zahteva od Srđana Janićijevića da hitno stavi van snage rešenje o otkazu Ljubodragu Stojadinoviću, članu Izvršnog odbora Sindikata novinara „Politike”. Sindikat novinara Politike smatra da je ovaj potez direktora u ostavci neodrživ, tim pre što je Ljuba Stojadinović, jedan od najuglednijih novinara „Politike”, javno nastupao kao predsednik aktivna novinara svog lista.
Sindikat ocenjuje da Stojadinović svojim izjavama nije naškodio ugledu lista i da je s pravom ukazivao na probleme i lošu klimu za koju je odgovorno odlazeće rukovodstvo „Politike”. Rukovodstvo „Politike” ni u ovom slučaju nije ispoštovalo zakonsku proceduru pri davanju otkaza našem članu. Zbog toga će Sindikat novinara pokrenuti sudski postupak protiv poslovodstva PNM, a zaštitu će tražiti i od ombudsmana Srbije i Međunarodne federacije novinara čiji je član ovaj sindikat.
Ovo saopštenje podržala je i Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, a Ljubodragu Stojadinoviću podršku su pružili i Samostalni sindikat i Sindikat Nezavisnost PNM.

Tagovi

Povezani tekstovi