Protest zbog uvreda na nacionalnoj osnovi

U pismu Tadiću, Zorica Milev navodi da je lično „iskusila šta znači najprljaviji nacionalistički napad koji se dogodio pred stotinak svedoka“ i naglašava da „ima puno pravo da tvrdi da je takvoj kategoriji ljudi, bez obzira kom narodu pripadaju, mesto u zatvoru“.
– Ja nemam drugu, rezervnu domovinu, niti svoju manjinu, niti svoj Nacionalni savet, kao profesionalni novinar nemam ni svoje ‘demokratske sile’. Uz to, mislim da se Dimitrovgrad nalazi u Srbiji, a ne u bugarskim zapadnim pokrajinama, kako tvrdi Ivanov i neki uticajni i njemu naklonjeni bugarski mediji. Znam da ste odluku o pomilovanjnu doneli na osnovu informacija ljudi koji su već godinama interesno veoma tesno povezani sa čovekom koji je svoje nacionalno opredeljenje pretvorio u svoju profesiju i od koje, on i oni, veoma lepo žive već petnaestak godina – kaže Milev, navodeći da Ivanov „ne preza da u jednu vrlo opasnu i vrlo prljavu igru uvlači dve države“.
Milev pita Tadića kome da se ona „kao pripadnik srpskog naroda obrati za zaštitu svojih ugroženih ustavnih, građanskih i nacionalnih prava“.
Nebojša Ivanov je u izjavi bugarskim medijima rekao da je „ukaz o pomilovanju rezultat koordinirane i snažne medijske i diplomatske kampanje Bugarske, podržane od Nacionalnog saveta Bugara u SCG, mojih sugrađana u Dimitrovgradu i demokratskih sila u Srbiji“. On je rekao da bugarska manjina u ličnosti Tadića ima podršku za ostvarivanje nacionalnih, političkih i ekonomskih prava.
– Želim da zahvalim pre svega bugarskim novinarima koji su pokazali svoju nacionalnu odgovornost prema problemima Bugara u zapadnim pokrajinama i adekvatno su prikazali njen problem pred bugarskom javnošću i političarima- rekao je Ivanov.
Među dvadesetoro građana koje je na Sretenje pomilovao predsednik Srbije Boris Tadić, nalazi se Nebojša Ivanov iz Dimitrovgrada, potpredsednik Glavnog odbora Demokratskog saveza Bugara u Jugoslaviji i član Nacionalnog saveta Bugara u SCG.
Njemu je prvostepenom presudom Okružnog suda u Pirotu izrečena kazna zatvora od 18 meseci zbog toga što je februara 2002. Zoricu Milev vređao i pretio joj na nacionalnoj osnovi. Posle njegove žalbe Vrhovni sud Srbije presudu je preinačio i kaznu smanjio na tri meseca.


 Zoran Panić

Tagovi

Povezani tekstovi