Protesti u Londonu zbog ubistva novinarke Al Jazeere

Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Veliki protest je organiziran protiv izraelskog aparthejda, ubistva Shireen Abu Akleh te napada izraelskih snaga na učesnike sahrane.

U Londonu se održava veliki protest protiv izraelskog aparthejda i ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh te napada izraelskih snaga na učesnike sahrane.

 

Proteste organizira grupa “Palestine Solidarity Campaign’ (PSC), a podržavaju je brojne druge propalestinske grupe i organizacije, kao i brojni sindikati.

 

Prošle godine stotine hiljada ljudi marširalo je ulicama Londona i širom zemlje, u znak solidarnosti s Palestincima, protestirajući protiv izraelskog bombardiranja Gaze i nastavka etničkog čišćenja u Istočnom Jerusalemu, piše na stranici PSC-a.

 

Ubistvo novinarke Al Jazeere

 

Ove godine protesti se održavaju nakon što su izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

Na Shireen Abu Akleh i kolegu, koji je preživio, pucano je uprkos tome što su nosili pancir s oznakom PRESS i kacigu.

 

U petak su šokantni videosnimci Al Jazeere prikazali teško naoružane izraelske sigurnosne snage kako nasilno napadaju pogrebnu povorku za Shireen Abu Akleh, udarajući i ljude koji nose njen kovčeg.

 

Tagovi

Povezani tekstovi