Protestna šetnja u subotu kretaće se do RTS-a i REM-a

Autorka: Ana Batrićević
Slikom do promene, projekat UNDP Srbija
Autorka: Ana Batrićević Slikom do promene, projekat UNDP Srbija

Sedamnaesti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu održaće se u subotu, od 19h a šetaće se do RTS i REM-a. Tema protesta je prosveta, kako je Lutovac rekao – iz medijskog ugla, „jer i mediji utiču na obrazovanje i prevenciju, ali i promociju nasilja“.

 

Kako je saopštila opozicija na konferenciji za novinare, protestna šetnja će se kretati od Narodne skupštine – Dečanskom ulicom, Makedonskom, Takovskom do RTS pa do REM-a.

 

Ispred RTS će se obratiti Vesna Vojvodić iz sindikata prosvete „Nezavisnost“, zatim Senka Jankov, profesorka sociologije iz Zrenjanina koja je suspendovana jer je pozvala decu da budu slobodni i izađu na protest, pa vraćena na posao i disciplinski kažnjena. Radeći svoj posao ona je postala meta, to nije izolovani slučaj u Zrenjaninu, te vrste pritiska su prisutne u celoj Srbiji, kaže Zoran Lutovac (DS).

 

Protest će se završiti ispred REM-a (na Trgu Nikole Pašića), tamo će se, kako je saopšteno, obratiti studentkinja Pravnog fakulteta Milica Kostin.

 

Obratićemo se i Ustavnom sudu koji ne obraća pažnju na ono što se dešava kod nas i šta radi predsednik koji se oglušuje o ono što je zapisano u Ustavu i prekoračuje svoje nadleženosti, rekao je Lutovac.

 

U toku ove nedelje imamo zasedanje dva odbora – za obrazovanje a drugi je za prava deteta, oba su nadležna za ono zbog čega protestujemo, a to je nasilje u školama, dodao je. Umesto o tome da se raspravlja, o prevenciji nasilja u školama, ovde je (u Skupštini Srbije) predstavljen jedan pilot projekat o sportskim aktivnostima u školama, u okviru Odbora za obrazovanje, naveo je.

 

Dodao je da se odbor za prava deteta sastaje u petak i to tek drugi put, da raspravlja o izveštajima, a da nije nijedna sednica nije održana od septembra prošle godine, kada je taj odbor oformljen. Tragedija u Ribnikaru i slučaj dece iz Pećinaca koja nisu mogla godinu dana u vrtić (jer su im roditelji opoziciono aktivni) bili su ozbiljni povodi da se ti odbori sastaju, naglasio je Lutovac.

 

On je naveo da su udžbenici ove godine 17 odsto skuplji nego prošle godine, „što znači da su prevazišli podatke o zvaničnoj inflaciji u Srbiji“.

 

RTS i dalje nastavlja po starom, ignorišu sve ono što je važno za građane, dodao je Lutovac, konstatujući da reaguju „samo na Vučićev pritisak“.

 

„Zato ćemo se ponovo zaustaviti ispred RTS, a zatim ispred REM-a koji ne radi svoj posao, koji ne sprečava i ne ukazuje na to da se spreči nasilje u medijskoj sferi i da se prevenira to nasilje koje je i verbalno, a i u slikama i fizičko i svako drugo“, naglasio je. Lutovac je dodao da mediji utiču na obrazovanje ali i prevenciju i promociju nasilja i da je zbog toga fokus ovog protesta – obrazovanje, prosveta i mediji.

Tagovi

Povezani tekstovi