Protiv "agitpropa"

U realnom životu stvari ne stoje nimalo povoljno za napore koje treba učiniti u ovoj, za pitanje državnog statusa, presudnoj godini-samo je jedna od ocena analize MIP-a Crne Gore.
Dokument Ministarstva inostranih poslova, koji je obelodanila Narodna stranka, sačinjen sa namerom da „disciplinuje“ crnogorske medije u cilju ostvarivanja davne samostalnosti Crne Gore, ustalasao je javnost u Podgorici. Analizu je potpisala šef kabineta MIP-a Ivana Pajević i prosledila je predsedniku Skupštine i predsedniku Vlade RCG, 15. februara ove godine. Evo kako iz ugla MIP-a izgleda medijska stvarnost u Crnoj Gori: Bilo bi pogrešno vraćati se metodama prošlosti i činiti napor da se mediji ustroje po principu poslušnosti i bespogovornog služenja vladajućoj politici. Naprotiv,za promociju ideje nezavisne Crne Gore potrebna je tačna i precizna informacija, profesionalno i objektivno informisanje, a ne agitprop i povlađivanje vlasti i pojedincima iz nje.


Državna televizija kontrira vladi


Radio-televizija Crne Gore u fazi je transformacije u javni servis. Ta činjenica praćena je naporom da se po svaku cenu, bez pravih kriterijuma i poštovanja logike profesije, raskrsti sa neslavnom prošlošću i pokroviteljstvom vladajućih struktura. Najčešće, to se čini usiljeno i bez neophodne profesionalne mudrosti. Uređivačka ekipa sklona je da utvrdi kako je eliminisanje protokolarnih informacija i aktivnosti državnih funkcionera iz prvih minuta informativnih emisija-veliki iskorak ka profesionalizmu. Istovremeno, karakteristični su po nekritičkom ustupanju prostora stavovima minornih opozicionih stranaka i pravljenju balansa informacija (po svaku cenu). Pri tom, selekcija uređivačkog kadra načinjena je tako kao da je jedini cilj bio pronaći ljude koji nisu naklonjeni aktuelnoj vlasti. Tako je urednik Prvog programa novinar čija je porodična logika kontriranje (po svaku cenu) aktivnostima vlade i njenog prvog čoveka. Slično je strukturisan i Desk, a novinari naklonjeni ideji nezavisnosti ne uživaju zavidan tretman.


„Republika“ bez uticaja


List „Republika“, sve i da ga odlikuje najfiniji profesionalizam, nema gotovo nikakav uticaj u javnosti. Na sličan način prepoznata je i TV IN, mada je prednost medija kakav je televizija izrazito velika, a pokrivenost teritorije Crne Gore i mogućnosti koje ima televizija kao medij čine da TV IN, ukoliko na pravi način iskoristi te mogućnosti, može biti velika šansa suverenističkog bloka.

Tagovi

Povezani tekstovi