Proveriti kandidate koji se biraju u komisije za medijske projekte

provera-kandidata

[box align=’box-center’ id=’7131′]

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava da su u pojedinim opštinama i gradovima članovi konkursnih komisija imenovani na predlog asocijacija koje nemaju pravo da predlažu kandidate, kao što je Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV).

Kako Koalicija novinaraskih i medijskih udruženja saznaje, ova asocijacija  uputila je predloge kandidata za komisije na adrese više lokalnih samouprava koje su raspisale konkurse za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja.

U pismu AEMV-a se od opština i gradova zahteva da obavezno imenuju dva kandidata od deset koji se nalaze na njihovoj listi, pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je uvidom u registar Agencije za privredne registre ustanovila da je pod matičnim brojem AEMV-a registrovano privredno društvo, koje na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima nema pravo predlaganja članova komisije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ističe da je ovakav način manipulisanja stručnoj javnosti nepoznate asocijacije protivzakonit.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja o ovom slučaju obavestila je i Ministarstvo kulture i informisanja i pozvalo ga preduzme mere i razmotri zakonsku odgovornost za ovakav pokušaj zloupotrebe zakona.

 

Udruženje novinara Srbije (UNS)                                                

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Poslovno udruženje Lokal pres

Tagovi

Povezani tekstovi