Prva linija zaštite za decu sa ulice

Centar za integraciju mladih uz podršku RTV B92 i Mobilne telefonije Srbije (MTS) pokrenuo je juče akciju prikupljanja sredstava za projekat „Svratište za decu ulice“. Kako su na konferenciji za novinare rekli predstavnici organizatora projekta, akcija je pokrenuta kako bi se deci i mladima koji žive i rade na ulicama Beograda obezbedilo da u Svratištu dobiju obrok i čistu odeću, ali i razgovor sa stručnim licima.
Koordinatorka programa Svaratišta Milica Đorđević kazala je da je ono „prva linija zaštite“ i „karika s decom koja su isključena iz društvenog sistema“, dok je glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić ocenio da je Svratište most između dece koja su na ulici i sistema socijalne zaštite iz kojeg su oni isključeni.
– Nije dovoljna samo medijska podrška, već i u informativnom programu treba insistirati na ovoj temi kako bi se pronašao put do javnosti – dodao je Matić. MTS je obezbedio korisnicima da slanjem poruke na broj 1019 doniraju 25 dinara za održavanje i razvoj Svratišta za decu ulice.
Prema rečima direktorke Sektora za marketing i prodaju MTS Jelene Stojanović, prikupljen novac će biti uplaćen na žiro račun Centra za integraciju mladih. U matičnoj knjizi Svratišta evidentirano je 169 maloletnika. Kako je Milica Đorđević rekla, bilo je i beba, a najmlađe dete koje je samostalno došlo imalo je pet godina. Do danas je, takođe, bilo 59 punoletnih osoba starosti do 26 godina.
Da podsetimo, Centar za integraciju mladih je nakon trogodišnjeg terenskog rada s decom i mladima koji žive i rade na ulicama Beograda, u avgustu 2007. godine, uz formalno partnerstvo sa Gradskim centrom za cocijalni rad, otvorio prvo Svratište u Drinčićevoj ulici, koje je nakon tri meseca zatvoreno. Nakon selidbe Svratišta iz Drinčićeve i privremenog smeštaja u prostorijama Kulturnog centra Reks, očekuje se završetak radova u Krfskoj ulici na Zvezdari, koji su prema rečima Milice Đorđević planirani za početak aprila. Objekat je izmešten, nalazi se u blizini Zavoda za socijalni rad, ima 125 metara kvadratnih.
Do sada je kroz svratište prošlo 169 maloletnih i 55 odraslih lica. Ali, kada Svratište bude preseljeno u Krfsku ulicu, pravo na usluge imaće samo maloletne osobe, dok će se s odraslima raditi na terenu. 


D.M.

Tagovi

Povezani tekstovi