Prvanović: Ako odgovor izostane, tražićemo ostavke i u REM-u

To je rekao je za Danas Slobodan Prvanović, savetnik na Institutu za fiziku i inicijator zahteva za demokratizaciju medija.

Nakon što su prošle nedelje predali tekst zahteva, ovog puta upućenog REM-u, predstavnici akademske zajednice najavili su da će njihove dalje akcije zavisiti od odgovora tog regulatornog tela.

– Mi smo postavili zahtev, sačekaćemo petnaestak dana na odgovor, a u zavisnosti od reakcije REM-a videćemo kakvi će nam biti dalji koraci. Možda ćemo dobiti i neki sadržajan odgovor. REM do sada svakako nije radio svoj posao, ali hajde da damo šansu novim članovima, koji su rekli da će raditi najsavesnije što mogu, nije to ona ista ekipa koja je tu bila godinama. Ponavljam da mi jedino tražimo da i RTS i komercijalne televizije poštuju zakon, rekao je Prvanović.

On je dodao da je REM imao sednicu dan ranije, na kojoj je bilo reči o RTS, te da bi sledeća mogla da se održi već tokom ove nedelje. „Sreo sam Slobodana Cvejića koji je jedan od novih članova, i on smatra da o tome treba diskutovati“, pomenuo je Prvanović.

Ukoliko, međutim, reakcija i odgovor izostanu, univerzitetska zajednica tražiće i njihove ostavke. Kako je napomenuo, u skladu i sa epidemiološkom situacijom, novi protesti „ne dolaze u obzir“.

Novi zahtev, ovog puta upućen REM-u, usledio je nakon što je izostala reakcija na prethodne, za izmenu uređivačke politike RTS-a a zatim i smenu celokupnog rukovodstva javnog servisa.

U tekstu zahteva je navedeno da REM kao regulaciono telo ima zakonske osnove da privremeno, na 30 dana obustavi emitovanje konkretnog programa komercijalnih televizija, ukoliko utvrdi da je prekršen zakon.

– Televizije Pink, Hepi i Studio B već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika. Razlozi za izricanje te mere su raspirivanje mržnje, po bilo kom osnovu, u ovom slučaju zbog političke pripadnosti. Ukoliko se to više puta ponavljano, učestalo, ukoliko je iz najnižih pobuda i time je naneta velika šteta, što svakako jeste, to su dodatni razlozi da se izrekne najjača mera, naveo je Prvanović.

Uz to, REM daje preporuke na koji način program može da se popravi. Po isteku mesec dana, ukoliko ta televizija ne ispoštuje sugestije, ispunjava se zakonski osnov da se tom mediju oduzme dozvola za rad, objašnjeno je u zahtevu akademske zajednice.

Lideri političkih stranaka u kriznom štabu

Slobodan Prvanović je poručio u otvorenom pismu Aleksandru Vučiću u i predsednicima svih političkih stranaka da je „u trenucima velike opasnosti po život i zdravlje građana, neophodno ostaviti sve političke razmirice kako bi se, zajedničkim snagama, uspešnije suprotstavljali opštoj pretnji“.

Prvanović je od predsednika Srbije zatražio da formira krizni štab za borbu protiv korona virusa, u koji bi pozvao lidere svih političkih stranaka u Srbiji.


Tagovi

Povezani tekstovi