Prvanović: Dalji koraci ako RTS ne odgovori, Vuletić: Zalagaću se da RTS postane prostor za debatu

Kako prenosi N1, sociolog Vladimir Vuletić smatra da je dobar deo tih zahteva kucanje na otvorena vrata, dok sociolog Jovo Bakić ističe da zahtev jeste potpisao, ali daje uveren da on neće biti ispunjen.

Prvanović je rekao da je ono što radi RTS „ispod svakog nivoa“ i da je ta kuća odgovorna što izbori neće biti legitimni i što građani neće dobiti legitimnu vlast.

To je, kako je naveo, „direktno podrivanje države i rad protiv naroda“.

„Smatram da je vrhunski bezobrazluk to što tretiraju građane kao budale, jer im uzimaju pare i onda ih i obmanjuju“, naveo je Prvanović.

Vuletić je rekao da neke delove tog zahteva apsolutno podržava, dok neki nisu u domenu njegovog odlučivanja.

„Ovde sam došao kao neko ko je predsednik Upravnog odbora. U nadležnosti UO nije uređivačka politika, već programska koncepcija“, objasnio je Vuletić.

„U našoj programskoj koncepciji postoji i zahtev koji se tiče debatne emisije“, rekao je on i dodao da bi trebalo da postoji i neka vrsta izbalansiranosti i ravnopravnosti.

„Zalagaću se da javni servis postane prostor za debatu, nezavisno od toga koliko će to ljudi gledati“, istakao je Vuletić.

Oko zahteva za izbalansiranu zastupljenost, to je emisija koju bi on nazvao „stranački dnevnik, u kojoj će proporcionalno biti zastupljeni svi“.

Govoreći o zahtevu da se RTS u svom programu bavi i aferama, on je naveo da neke, ozbiljne, treba da budu otvorene na toj televiziji, dok su neke tabloidne.

Kao primer ozbiljne afere je naveo zagađenje, dok je za slučaj „Krušik“ ili „helikopter“ ocenio da su to ozbiljne teme.

Dodao je da RTS, ipak, ne bi trebalo da u takvu priče ulazi, ukoliko ne bi mogao njima ozbiljno da se bavi u celosti i dođe do relevantnih informacija.

„Najgore bi bilo da RTS uđe u priču o tome, a nema informacija. To jesu teme koje RTS treba da usmeri, da ih ne bi usmeravali drugi. Javni servis ne sme da ulazi u takve stvari naivno“, smatra Vuletić.

Bakić misli da je javni servis – služba, „a svi zaposleni na RTS službenici – nas, građana Srbije“.

Prema njegovim rečima, „jasno je da to nisu službenici javnosti već službenici u koristi SNS, naopake družbine koja je uzurpirala vlast i javnu službu“.

Napominjući da „RTS nije služba SNS“, Vuletić je uzvratio daje „isto važilo i za period pre 2012“.

Prvanović je napomenuo da sumnja da je RTS uopšte pokušao da dođe do informacija koje su bitne u aferama.

„Oko diploma i plagiranih doktorata, za to nije potrebna policijska istraga da bi se došlo do podataka“, precizirao je Prvanović, na šta je Vuletić konstatovao da aferama nije mesto na RTS.

Uz ocenu da su plagijati doktorata predstavnika vlasti jeftina afera, on je kritikovao Univerzitet što se više ne bavi tom temom i što ona nije isterana do kraja.

Tagovi

Povezani tekstovi