Prvi osuđenik za mobing u Srbiji

 
 
Protiv njega je Opštinsko javno tužilaštvo maja prošle godine podiglo optužni predlog za krivično delo zlostavljanja i mučenja, dok je tužba Opštinskom sudu u Jagodini stigla 25. decembra prošle godine.
On je bio optužen da je „tokom 2006. i 2007. godine kao službeno lice zlostavljao Ivanu Delić-Janković (36) novinara urednika ovog lista i prema njoj postupao na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, govorio joj da je glupa, cepao joj tekstove, lomio stvari iz kancelarije i isterao je rečima: „Marš napolje, kupi prnje i tornjaj se!“.
Reč je, zapravo, o mobingu, koji u Krivičnom zakonu Srbije još ne postoji kao krivično delo, pa je ono prekvalifikovano.
– Na osnovu dokaza, izvedenih na glavnom pretresu, izjava svedoka, od kojih je većina potvrdila navode Ivane Delić da je među njima bilo netrpeljivosti i da je njegovo ponašanje prevazilazilo okvire pretpostavljeni – radnik. I sam Milovanović je rekao da je među njima bilo netrpeljivosti – naveo je, pored ostalog, sudija Radojica Leković u obrazloženju presude.
– Ne radujem se ovakvoj presudi, jer mi nije bio cilj da bilo ko ode u zatvor, ali sam zadovoljna što je oglašen krivim kako se tako nešto ne bi ponavljalo ni meni, ni nekom od kolega – izjavila je Ivana Delić za „Politiku“.
Inače, advokat Gordana Simović, zastupnik Ivane Delić, u završnim rečima, iskazanim u petak u okviru dokaznog postupka, bila je mišljenja da je dokazano da je Milovanović izvršio krivično delo na način na koji je opisan u optužnom predlogu.
– Sud je ispitao brojne svedoke, zaposlene u „Novom putu“, ali su mnogi od njih zbog specifične uloge bili neodređeni, prećutali ono što su znali, neki su bili uplašeni, ali je bilo i svedoka koji su decidno izjavili da je Milovanović kao pretpostavljeni prema Ivani postupao na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo, upućivao joj uvrede i pretnje i cepao njene tekstove – rekla je advokat Simonović.
Advokat Mlađa Ivanović, Milovanovićev branilac, ocenio je da ako bi sud Milovanovića proglasio krivim, „sudovi bi bili zatrpani optužnim predlozima iz drugih redakcija u zemlji“.
– U svakoj novinskoj redakciji vlada neoubičajena atmosfera u odnosu na druge institucije, naročito u danima „preloma“ novina. Smatram da navodi optužnice nisu dokazani, svedoci su, zapravo, u lošem o dnosu sa optuženim i imaju interes da on bude kažnjen. Njegova funkcija je odgovorna, stresna i vezana za rokove koji moraju da se ispoštuju, a novinari, među kojima je i Ivana Delić, nisu dostavljali tekstove blagovremeno – rekao je advokat Ivanović.


N. Miletić

Tagovi

Povezani tekstovi