Prvi pacijenti stigli u niški „Čair“, novinari teško do informacija o epidemiji

Koordinator Kliničkog centra za privremenu bolnicu u „Čairu“ doktor Goran Stanojević rekao je za Blic da se u toku večeri očekuje prijem još jednog broja obolelih.

„Trojica kineskih državljana i naš državljanin testirani su na Infektivnoj klinici u Nišu gde je utvrđeno da su kovid pozitivni i primljeni su u privremenu bolnicu u Čairu sa lakšom kliničkom slikom“, izjavio je Stanojević.

On je rekao da je testom potvrđeno prisustvo virusa, a pacijenti imaju temperaturu do 38 stepeni Celzijusa i lagane, blage tegobe gornjih respiratornih organa ili su pozitivni na virus i potpuno asimptomatični.

Halu, koja je opremljena krevetima, paravanima koji „imitiraju“ bolničke sobe, prostorom za relaksaciju i ličnu higijenu, obezbeđuje vojska.

Opredeljeni su i lekari i medicinsko osoblje koji će u ovoj privremenoj bolnici biti danonoćno, ukoliko broj obolelih u najvećem gradu jugoistočne Srbije poraste do te mere da prostor sa oko 250 ležajeva mora biti angažovan.

„Trenutno je najopterećenija Klinika za pulmologiju u Nišu. Popunjen je kapacitet Infektivne klinike, ali ima dovoljno ležajeva u drugim prostorima, koji su sada opredeljeni za lečenje obolelih od KOVID-19. Ima i slobodnih respiratora, ali je situacija napeta“, rekao je za TV Pink Radmilo Janković, član uprave Kliničkog centra i naglasio da situacija „nije dramatična“.

Koliko tačno respiratora Niš ima na raspolaganju, nikada nije saopšteno. U KC su, prema recima Jankovića, na ispomoći anesteziolozi iz više gradova jugoistočne Srbije, a dodatnu pomoć, od pre dva dana, Klinički centar ima i iz primarnog zdravstva.

Pre svega, Doma zdravlja, gde se sada obraćaju Nišlije koje imaju simptome oboljenja, gde se vrši trijaža pacijenata.

Međutim, građani i dalje ne znaju koliko je stanovnika Niša zvanično preminulo od posledica COVID-19, jer se te informacije ne saopštavaju.

Teško je doći i do ukupnog broja obolelih i izlečenih od početka epidemije u Nišu do sada. Klinički centar je ponovo počeo da objavljuje kratka saopštenja sa brojem pacijenata smeštenih na Infektivnoj klinici, ali bez detalja o „pridruženim bolestima“ potvrđenih slučaja i mesta odakle su.

Ova ustanova zatvorena je za većinu medija, a ni jednog trenutka od proglašenja epidemije, nije uvedena praksa obraćanja putem konferencija za medije.

Podsetimo, novinari i dopisnici iz Niša su se nedavno obraćali premijerki i predsedniku, zbog nemogućnosti da javnost obaveštavaju o obolevanju od KOVID-19 u Nišu.

Po poslednjim podacima od subote u 15.30 sati, 17 ljudi je u teškom stanju, priključeno na aparate za disanje. Ukupno ih je na klinickom lečenju 34, a poslednja raspoloživa informacija je da je još 36 obolelih na kućnoj izolaciji.

Tagovi

Povezani tekstovi