Prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi akcije Kompanije Novosti dostigle rekordnu cenu od 3.400 evra

Prvog dana trgovanja akcijama kompanije Novosti na Beogradskoj berzi prodate su 3.774 akcije, po ceni od 289. 488 dinara, odnosno oko 3.400 evra po akciji. Trgovanje je startovalo sa cenom od 72.371,72 dinara (vrednost pojedinačne akcije iz 31. decembra 2005. godine), a vrednost akcija uvećana je čak 300 odsto.
Prema saopštenju Beogradske berze, trgovanje akcijama Kompanije Novosti obavljeno je kroz 385 transakcija. Naloge je realizovalo 369 prodavaca,a njihove akcije kupilo je sedam kupaca .
– U ponudi je bilo 3.957 akcija, što čini 58,72 odsto kapitala Kompanije Novosti, a prodato je oko 56 odsto akcijskog kapitala ove medijske kuće. Neprodato je ostalo 44 odsto kapitala, od čega je 36,67 odsto u vlasništvu države Srbije, kažu za Danas u Intersiti brokeru, brokerskoj kući kojoj su mali akcionari Novosti dostavili naloge za prodaju.
Akcionarima koji su prodali akcije sredstva će biti uplaćena na račune u roku od tri do pet dana, a sa neprodatim akcijama će se nastaviti trgovanje. Prema pravilima berze, u nastavku trgovanja vrednost preostalih akcija može da varira za 20 odsto naviše ili naniže.

– Ne znamo ko je kupac naših akcija i mislim da malo koga od akcionara to i zanima. Ali ko god da je kupac, moraće da razmišlja kako da izvuče uložena sredstva. To znači da se nadamo da novi vlasnik neće zatvoriti firmu. Činjenica je da je od oko 460 malih akcionara Novosti, u čijim je rukama bio paket od 63,33 odsto kapitala prodalo je svoje akcije. Prema nezvaničnim informacijama oko 180 akcija je ostalo neprodato, jer su njihovi vlasnici tražili višu cenu i nisu želeli da odmah prodaju sve – izjavio je za Danas Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara Novosti.
Zaposleni u Novostima zadovoljni su obavljenom transakcijom, mada se spekuliše da bi se prodajom celog paketa akcija Novosti ( računajući državni ) dobilo 23 miliona evra, a nije prihvaćena ponuda Vlade Divca, koji je bio spreman da plati 25 miliona evra. U spekulacijama o tome ko je kupac pominju se već poznata imena srpskih biznismena (Milan Beko, Miroslav Mišković, Miodrag Kostić…), a zaposleni u Novostima pominju „članove kluba u Šekspirovoj“. Tačan podatak o novoj vlasničkoj strukturi kompanije Novosti biće obelodanjen za dva dana kada će vlasničke promene biti registrovane u Centralnom registru .
Komentarišući prodaju akcija Novosti Branko Pavlović, pravni zastupnik tvrdi da jučerašnja cena mogla da bude nadmašena.
-Da se pojavio kupac koji bi ponudio višu cenu, direktor berze mogao je da dozvoli da cena pojedinačne akcije skoči iznad dozvoljenih 300 odsto, tvrdi Pavlović i procenjuje da akcionari koji juče nisu prodali akcije nisu „povukli“ dobar potez, jer ne veruje da će kupac biti zainteresovan za dalji otkup akcija.
U sastavu Kompanije Novosti pored dnevnog lista Večernje novosti, su i 12 drugih novina, među kojima su i Sport, TV Novosti, Bilje i zdravlje, Revija 92 i druge, a zaposleno je oko 560 radnika,(oko 300 su novinari). Godišnji prihod Kompanije Novosti dostiže oko tri milijarde dinara.

M. Janjić

Tagovi

Povezani tekstovi