Prvom sudu u Beogradu podneto 106 tužbi protiv novinara

Protiv novinara i medija za koje rade, od početka godine, samo u PRvom opštinskom sudu u Beogradu podneto je 106 privatnih krivičnih tužbi zbog klevete i uvrede.


Takozvane „štamparke“, najviše se podnose ovom sudu, jer se sedišta najvećeg broja izdavača javnioh glasila nalazi na teritoriji za koju je on nadležan.


Od ukupnog broja tužbi, 94 su za klevetu, dok ostatak predstavljaju one podnete zbog uvrede. POdnosioci su uglavnom javne ličnosti, ali ima i običnih građana, čije se ime u nekom listu nađe u negativnoj, a neistinitoj konotaciji.


Cifre koje se traže za nadoknadu su „šarene“. Kreću se od 100 hiljada pa do nekoliko milioina dinara.


Tatjana Bezmarević, sudija Prvog opštinskog suda kaže da je od ukupnog broja ovogodišnjih tužbi rešeno 58 i to isključivo procesno. Osam postupaka je obustavljeno, jedna tužba je odbačena, a za 49 su se oglasili nenadležnim.


Tabak je savio i Ljubiša Buha Čume, koji je nedavno tužio dnevni list „Press“. Ovaj svedok-saradnik traži milion dinara, jer je u spornom tekstu zatraženo da se proveri poreklo njegove milionske imovine.


Poslednja u nizu je tužba Aleksandra Tijanića, generalnog direktora RTS, koji od Kurira i nedeljnika Evropa zbg kleveta i laži traži ukupno 200 hiljada evra. U tužbi koju je podneo Prvom opštinskom sudu najavljuje da će sve dobijene pare uplatiti deci sa Kosova i Metohije.


U pismu koje je poslao medijima, tijanić kaže da se na ovakav korak odlučio „zbog drskog i višestrukog obmanjivanja čitalaca“ i da samo „sud može sprečiti rastući sadizam, instrumentalizaciju i zloupotrebu nekih srpskih medija“.

Tagovi

Povezani tekstovi