Pucnji posle Utiska nedelje

Posle sinoćnje emisije Utisak nedelje, dok je izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo ulazila u taksi, ispred zgrade B92 su se čula tri pucnja. U incidentu niko nije povređen. Napad se dogodio oko 23.20, a u tom trenutku na ulici su stajali i autorka emisije Olja Bećković i drugi gost u emisiji Svetozar Stojanović.

Olja Bećković kaže da je najpre stigao taksi za Natašu Kandić. „U času kada je ona ušla u taksi i zatvorila vrata, jasno su se čula tri pucnja. Moram da priznam da ona verovatno nije ni čula šta se dogodilo, a Cvetković i ja ništa nismo shvatili. Bilo je jasno da su ti pucnji bili namenjeni njoj i da nisu nikakva slučajnost, a ja nekako mislim da su to petarde“, kaže ona.

Posle incidenta su reagovali inspektori policije koji su bili ispred zgrade B92 i potrčali u pravcu iz kog su se čuli pucnji. „Rečeno nam je da su to policajci u civilu koji su tu zbog toga i nešto u smislu da su oni angažovani da budu tu kada se proceni da su emisije povećanog stepena rizika, a tako je procenjeno sinoć, pa su oni zato bili tu, da ništa ne pukne“, kaže Olja Bećković.

Portparolka policije Dragana Kajganić kaže za B92 da je reč o petardi bačenoj sa jedne od okolnih zgrada. „Policajci koji su se tu nalazili, koji su angažovani zbog povećanog rizika emisije, pregledali su sve i ustanovili da je reč o petardi. To su iskusni policajci, koji mogu da razlikuju prasak petarde i prasak pištolja, odnosno vatrenog oružja.

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže da bi voleo da se radi o petardama. „Međutim, i ako su to petarde, to je veoma ozbiljan incident, ozbiljno upozorenje, širenje straha i ugrožavanje bezbednosti. Još kada pogledate današnji Kurir, u kom Siniša Vučinić najavljuje da su Nataša Kandić, Biljana Kovačević Vučo i Sonja Biserko mete i da se može očekivati ugrožavanje njihovih života, shvatate da je uzuzetno važno da policija reaguje na najozbiljniji mogući način. Nisam zadovoljan sinoćnom reakcijom policije jer sam od našeg obezbeđenja dobio informaciju da se policajci više nisu vraćali pred zgradu B92 pošto su otišli, niti su uzeli izjave o tome ko je sve bio oko zgrade i ko je primećen, niti je pogledan snimak sa naših kamera koje su oko zgrade. Nataša Kandić mi je rekla da je čula pucnje, ali da na njih nije obraćala pažnju dok nije došla kući, gde su je dočekali policajci koji su se predstavili kao policajci sa Zvezdare i rekli da su dobili naređenje da dođu jer su dobili obaveštenje o incidentu. Zabrinjavajuće je to što mi o tome nismo obavešteni i insistiraćemo na odgovornosti svih, pa i onih koji istragu nisu sproveli do kraja. Nije jasno zašto nismo obavešteni, ni kako je utvrđeno da je reč o petardi. Naše obezbeđenje tvrdi da je to mnogo više ličilo na pucnjavu nego na petardu“, kaže Matić.

Tagovi

Povezani tekstovi