Pulicerove nagrade dodeljene iz dnevne sobe

Dnevne novine Enkoridž dejli njuz iz Enkoridža na Aljasci i neprofitna istraživačka organizacija Propublika osvojile su nagradu za izveštavanje u javnom interesu.

Najprestižniju nagradu od ukupno 15 novinarskih kategorija zaslužili su za otkriće da trećina sela na Aljasci nije imala policijsku zaštitu, zbog čega su se u mestima pretežno naseljenim starosedeocima sve češće dešavala silovanja.

Nagrada za istraživačko novinarstvo otišla je u ruke Brajana Rozentala, novinara Njujork tajmsa koji je objavio priču o hiljadama njujorških taksista kojima su životi uništeni nakon što su pozajmili novac od zelenaša.

Čuveni njuroški list je osvojio nagrade u tri kategorije, uključujući i nagradu za najbolji komentar, a i pre ovogodišnje dodele je imao rekordnih 127.

List Kurier džornal iz Luilvila u Kentakiju osvojio je nagradu za najnoviju vest zahvaljujući saznanjima o nekoliko stotina pomilovanja koje je bivši guverner Met Bevin potpisao tokom svoje poslednje nedelje na funkciji.

Fotografi britanske agencije Rojters nagrađeni su za najnoviju foto-vest, a nagradu su zaslužili fotografijama sa protesta u Hongkongu. 

Drugi Pulicer za fikciju Koltonu Vajthedu

Iako je najpoznatija po novinarskim kategorijama, Pulicerova nagrada se dodeljuje i za književnost i muziku.

Nagradu za fikciju drugi put za četiri godine dobio je Kolton Vajthed, a nagrada je Vejthedu pripala za roman „Momci iz Nikla“, što je priča o zlostavljanju u popravnom domu na Floridi u vreme Zakona Džima Kroua krajem 19. veka.

U oblasti publicistike nagrađeni su autori Greg Grandin za knjigu o američkom mitu o nezaustavljivoj ekspanziji u savremenom političkom trenutku i En Bojer za knjigu o brutalnosti bolesti i nezajažljivoj zaradi na brizi o pacijentima obolelim od raka u SAD.

Najbolja biografska knjiga je o životu i delu Suzan Zontag autora Bendžamina Mozera, dok je najbolja istorijska knjiga „Slatki ukus slobode“, o ropstvu i restituciji u Americi.

Najbolja knjiga pesama je „Tradicija“ Džerikoa Brauna.

Pulicerova nagrada, koja nosi ime čuvenog medijskog magnata, dodeljuje se svake godine i smatra se za najprestižniju novinarsku nagradu u Americi. Prvi put je dodeljena 1917. godine.  

Zbog pandemije koronavirusa i zauzetosti članova Pulicerovog komiteta, dodela nagrada je kasnila dve nedelje, a umesto na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, dobitnici su proglašeni onlajn.

Administratorka nagrade Dejna Kanedi je pobednike proglašavala iz svoje dnevne sobe. Ironično je napomenula da je Pulicerova nagrada prvi put dodeljena u junu 1917. godine, manje od godinu dana pre pojave epidemije španske groznice.

Tagovi

Povezani tekstovi