Pušteni napadači na novinare

Podsetimo, Igor P. i Miljan M. su nasrnuli na novinare televizijskih ekipa B92, Pinka i Avale tokom snimanja televizijskog priloga i oteli su im kasete, iako je u blizini bio policajac koji je obezbeđivao mesto zločina zbog uviđaja.


Napadači su prestali s pretnjama tek kada su se sa njima sukobili inspektori policije pristigli na mesto zločina. Pretnje smrću upućene su ponovo novinarima kada su ih nasilnici presreli ispred agencije u kojoj rade dopisnici tih televizija.


ANEM protestuje zbog napada


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom pretnji i napada na novinare i snimatelje u Zaječaru.


Policija je izdala saopštenje za javnost, u kome se navodi da je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naložio da se novinari zaštite od pritisaka i napada, kao i to da su privedene dve osobe osumnjičene za napad.


ANEM je ukazao na to da posebno zabrinjava što je ovo, nakon nedavnog napada na novinarku i snimatelja u centru Novog Pazara, već drugi put za manje od mesec dana da se televizijske ekipe napadaju i da se novinarima i snimateljima preti smrću dok obavljaju novinarske zadatke na javnim mestima.


ANEM je zatražio da se odgovorni što pre izvedu pred lice pravde, te posebno ukazao na neophodnost da nadležni, ne čekajući neki novi incident čije bi posledice mogle biti tragične, preduzmu odgovarajuće mere koje bi poboljšale bezbednost novinara u Srbiji.


ANEM traži i da nadležni omoguće da zaposleni u medijima u Srbiji informišu javnost o onome o čemu javnost ima pravo da zna, zaštićeni od pritisaka i bez straha za fizičku egzistenciju.

Tagovi

Povezani tekstovi