„Quo vadis, Aida“: Da li će RTS konačno emitovati igrani film o Srebrenici

Foto: N1
Foto: N1

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević još uvek nije odgovorio da li će emitovati film „Quo vadis, Aida“, koji je na Filmskom festivalu u Berlinu proglašen za najbolje ovogodišnje filmsko ostvarenje u Evropi

Bosansko-hercegovački film „Quo vadis, Aida“ Jasmile Žbanić o genocidu  nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, sinoć je osvojio tri glavne nagrade na Filmskom festivalu u Berlinu: za najbolji film i najbolju režiju, a Jasna Đuričić, koja tumači lik Aide, proglašena je za najbolju evropsku glumicu.

 

Odmah nakon ceremonije urućenja nagrada u subotu, Regionalna Akademija za razvoj demokratije (ADD) zatražila je od Radio-televizije Srbije da „Quo vadis, Aida“ emituje na nacionalnim frekvencijama.

 

„Vreme je da javni servis uzme u obzir na svetskom nivou prepoznatu umetničku vrednost ovog filmskog remek-dela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije…  i tako promoviše vrednosti koje će se suprotstaviti govoru mržnje i ratnoj retrorici,“  piše u pismu generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću.

 

Dragan Bujošević danas nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke.

 

Film Jasmile Žbanić je ratna drama o nekadašnjoj profesorki Aidi koja radi kao prevodilac u holandskom bataljonu UN-a u Potočarima. Nakon ulaska vojske Republike Srpske u grad, Aidina dva sina i muž pokušavaju da pronađu spas u bazi UN-a. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi porodicu od sigurne smrti.

 

Gledaoci u Srbiji mogli su da vide ovaj film početkom prošlog decembra, na onlajn platformi Kinomeeting point.  U bioskopskoj distribuciji u Bosni i Hercegovini film je bio od oktobra prošle godine, a na teritoriji Republike Srpske nije nikada prikazan.

 

„Quo vadis, Aida“ imao je svetsku premijeru početkom septembra prošle godine na Venecijanskom festivalu gde je dobio tri nezavisne nagrade. Od tada je učestvovao na brojnim festivalima u svetu i osvojio brojne nagrade.

 

Bio je i u užem izboru Američke Akademije filmskih umetnosti za Oskara u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku.  Deo javnosti u Srbiji smatra da taj izbor ima političku pozadinu, pogotovo što srpski kandidat „Dara iz Jasenovca“  Predraga Antonijevića nije ušao u uži izbor za Oskara. Svetska televizijska premijera „Dare iz Jasenovca“ bila je na Prvom programu RTS-a  aprila ove godine.

 

Pre toga ovaj film je prikazivan sedam dana u bioskopu u Gračanici na Kosovu, gde ga je gledao i Aleksandar Vučić. „Ponosan sam što je država u njega uložila ozbiljan novac. Niko nije hteo, a ni smeo, da pravi film o Jasenovcu, i hvala Gagi Antonijeviću što je ovo uradio hrabro i otvoreno i što ga nije sramota da i u Holivudu pokaže: ovo smo mi Srbi stradali,“ izjavio je tom prilikom predsednik Srbije.

 

Kritičar američkog filmskog magazina „Verajeti“ nazvao je film „srpskom nacionalističkom propagandom“.

 

Na sajtu RTS-a bila je objavljena samo vest o nagradama Berlinskog festivala. Jedan od tvitova povodom te vesti glasi: „Zamisli, živiš pod vlašću koja ne dozvoljava prikazivanje najboljeg evropskog filma, koji režira najbolja evropska rediteljka, i u kojem glavnu ulogu igra najbolja evropska glumica.“

Tagovi

Povezani tekstovi