Radijska frekvencija crkvama i turbofolku

Naime, na konkursu RRA za dodelu lokalnih radijskih frekvencija, zeleno svetlo ovog regulatornog tela dobile su Srpska pravoslavna i Rimokatolička crkva, koje će deliti jednu frekvenciju i emitovati program radio stanica „Blagovesnik”, odnosno „Radio Marija”.


I pored činjenice da je do ove odluke program emitovalo čak šest lokalnih radio stanica, kao drugog „slavodobitnika” u raspodeli frekvencija RRA je kao najkvalifikovanijeg smatrao folkerski „Radio BB” iz Bačkog Brestovca, sela koje inače pripada odžačkoj opštini. Ako se zna da su prethodno odabrana TV „Spektar” i Radio Sombor dobili regionalne frekvencije, ova odluka će značiti da pet radio i jedna TV stanica ostaju bez mogućnosti „otvorenog” emitovanja. NJima, po svemu sudeći, preostaje da ili presaviju tabak i ulože žalbu, ili pak da pređu na emitovanje programa putem kablovskog sistema. Do raščišćavanja situacije na nebu iznad Sombora, žitelji ovog grada i njegove opštine mogli su se smatrati i „preobaveštenima”. Televizijski i radio program je emitovala RTV „Spektar”, koja je uz TV imala dva radijska programa, „Spektar” (uz informativni program sa muzičkom pozadinom sastavljenom od pop i rok kompozicija stranih i domaćih izvođača) i „Sonet” ( koji je negovao narodnjački ukus). NJima uz bok je bila RTV „Kanal 54”, koja je takođe pored TV programa emitovala i dva radijska programa, „Fortuna” i „Folk Fortuna”. „Kanal 54” je Somborcima, između ostalog, bio poznat i kao televizijska kuća koja je direktno prenosila zasedanja opštinskog parlamenta, pa će odluka RRA da joj ne omogući nastavak emitovanja TV programa ostaviti Somborce uskraćene za lokalne političke kalambure sa skupštinske govornice. Pored ovih radio-televizijskih kuća, program je emitovao i „Radio Planet” bazirajući svoju koncepciju na urbanoj muzici, bez pretenzija da bude i informativan. Zanimljivost u vezi „Radio Planeta” je svakako ta, da je ova radio stanica „izrasla” iz programa koji se svojevremeno mogao slušati samo putem Inerneta, što je delimično i odgovaralo njegovoj ciljnoj grupi, odnosno mlađim i IT tehnologiji sklonijoj publici, tako da se u slučaju ovog radija očekuje njegov povratak na globalni informatički auto-put.


Jedina radio stanica sa regionalnom frekvencijom, Radio Sombor, od momenta privatizacije krajem prošle godine je u velikim problemima, pa je tako nedavno usledio i zahtev sindikata ovog 21-članog dvojezičnog medija da se promena vlasnika poništi, te da se Radio Sombor vrati u status Javnog preduzeća čiji je osnivač Opština Sombor. Navodno su lokalni političari voljni da udovolje ovoj želji, ali je nejasno kako će se to i pravno gledano izvesti. Naime, prema trenutno važećim zakonskim odredbama, nakon poništavanja privatizacije, ili odustajanja kupca, subjekat privatizacije prelazi pod pasku Agencije za privatizaciju, dakle nema mogućnosti povratka u prvobitno stanje, odnosno u ovom slučaju u status Javnog preduzeća.


U celini gledano, najveće iznenađenje u Somboru je ipak izazvala dodela frekvencije za „Radio BB”. Ova radio stanica, koja je i do sada potpuno „divlje” emitovala program sastavljen od turbofolk hitova, bez i naznake informativnosti, Somborcima je postala poznata pre svega kada je predajnik premestila u sam grad i time počela da ometa druge već odavno postojeće somborske radio stanice, mešajući se u njihove frekvencije.Ukoliko ne dođe do promene u „uređivačkoj politici”, ma šta da ovaj termin znači, najnovijeg lokalnog radija, Somborcima samo preostaje da se uz lokalne radio talase Bogu mole i pevaju narodnjake. Za ostalo neka se snađu sami.


 M. MIljenović

Tagovi

Povezani tekstovi