Radio B92 slavi 19. rođendan

B92 je vremenom narastao u kompaniju koja obuhvata nacionalnu radijsku i televizijsku stanicu, veb sajt i servis za internet provajding, književno izdavaštvo, muzičku produkciju i kulturni centar Reks.


Program je pokrivao teritoriju šireg centra Beograda iz prostorije od oko 15 kvadratnih metara, pre tačno 19 godina.


Sukob s režimom Slobodana Miloševića, kritikovanje nasilja i netolerancije, kao i borba za građanska prava i slobode, obeležja su njegovog rada, zbog čega je tokom Miloševićeve vladavine četiri puta bio zabranjivan.


„Mislim da se o tome jako puno zna. Šta se sve dogodilo sa B92 u vremenu vladavine Slobodana Mialoševića? Četiri zabrane, dva puta nam je u potpunosti sve oduzimano, kretali smo iz početka, ali smo uvek imali evoluciju“, kaže predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić.


On dodaje da je B92 „iz svake zabrane izlazio dva puta jači“.


„To nam je bio slogan ‘ono što vas ne ubije, to vas jača’ i mi smo to onda koristili permanentno. Ono što je usledilo kao ozbiljan izazov to je poslednjih osam godina. Dokazivanje na tržištu. Ne samo u uslovima političke diktature, već i u uslovima tržišne diktature“, kaže Matić.


Devetnaest godina kasnije radio B92 postao je najslušanija komercijalna stanica, televizija je druga po gledanosti među komercijalnim i treća uopšte, a veb sajt je najposećeniji u čitavom regionu istočne Evrope.


B92 je uspeo da sačuva vrednosti koje je postavio kao osnovu uređivačke politike od 1989. godine.


 

Tagovi

Povezani tekstovi