Radio-televizija Vojvodine „ugovorce“ poslala na prinudni

Reč je o „ugovorcima“ iz tehničkog i redakcijskog sektora, kako iz radija, tako i iz televizije, koji su zaključili sporazum o privremeno-povremenom radu, a čiji ugovori, uglavnom, nisu istekli, navedeno je u saopštenju.


Zakonodavac je predvideo da tokom godine na jednom radnom mestu takav ugovor može biti sklopljen samo jedanput, ali RTV, kažu kolege, zaobilazi zakon tako što im upisuje različite nazive radnih mesta u ugovore, premda tokom cele godine, uglavnom, obavljaju iste poslove. UNS kao primer navodi da u jednom ugovoru piše da je neko novinar saradnik, u drugom pomoćnik urednika, a u trećem reporter, čime se, kako se ocenjuje, izbegava primanje u stalni radni odnos.


„Apsurdno je što je Radio-televizija Vojvodine smanjivala broj zaposlenih da bi, neposredno pre imenovanja direktorke RTV-a, primila u radni odnos 150 nedovoljno stručnih medijskih radnika, po stranačkim preporukama, zbog čega je otežano primanje u stalni radni odnos onih koji zaista umeju i znaju da rade“, preneo je UNS izjave nekoliko novinara te kuće.


Među onima koje je RTV poslao „da se odmaraju“, bez ijednog dinara, ima i onih koji 17 godina rade bez stalnog radnog mesta, navedeno je u saopštenju UNS-a.


 

Tagovi

Povezani tekstovi