Radiodifuzna agencija ne sme da preti sudijama

Beograd-Vida Petrović-Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije, ocenila je da pojedini predstavnici Republičke radiodifuzne agencije očigledno ne poznaju ni osnovna pravila sudskog postupka i procedure, ali su spremni da olako napadaju pojedine odluke, uzimaju sebi za pravo da tvrde kako je sud radio protivzakonito. Ona je napomenula kako izjava da odluka Vrhovnog suda nije mogla biti doneta bez prisustva njegovog predsednika upravo potvrđuje ovakvu ocenu.


Društvo sudija Srbije osudilo je juče ponašanje članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije koji omalovažavaju odluke najviše sudske institucije u državi i prete sudijama Vrhovnog suda Srbije.


Savetu RRA su na raspolaganju različita pravna sredstva da dokaže opravdanost svojih tvrdnji, ali nijedna strana u bilo kojem postupku, pa ni Savet, nema pravo da preti sudijama zbog donetih odluka i da javnim omalovažavanjem pobuđuje i druge da to čine.


– Takvim ponašanjem urušavaju se institucije društva i država vodi u haos u kojem vlada zakon jačeg, a to nije interes nikoga u Srbiji – ocenilo je Društvo sudija.
Javnost je dala ocenu o načinu rada, razumljivosti i pravičnosti odluka Saveta RRA. Društvo sudija Srbije naglasilo je i da ne podržava zahteve koji sugerišu vaninstitucionalno rešenje problema nastalih odlukama Saveta RRA.


Vrhovni sud Srbije poništio je odluku Saveta RRA o privremenoj zabrani emitovanja programa BK TV, ali je Savet posle samo nekoliko sati doneo istu odluku s retroaktivnom primenom, počev od 25. aprila. Članovi Saveta i njihovi advokati optužili su Vrhovni sud Srbije da se ogrešio o proceduru jer nije poštovao rok od 15 dana za dostavljanje odgovora na tužbu Televizije BK zbog privremene zabrane emitovanja.


Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta RRA, ocenio je da u takvoj odluci Vrhovnog suda „postoje elementi krivičnog dela“, ali da će se pravnici Saveta izjasniti o tome da li će protiv sudija biti podnete krivične prijave ili će se obratiti nekoj instanci koja nadzire rad sudova.


 

Tagovi

Povezani tekstovi