Radnici Juronjuza najavili štrajk ispred sedišta u Lionu

logo euronews

Sindikat koji predstavlja zaposlene Juronjuza naveo je da je oko 170 zaposlenih na kanalu na generalnoj skupštini glasalo za štrajk 2. februara, u znak protesta protiv mera smanjenja troškova, pogoršanja uslova rada i mogućeg raspuštanja višejezične redakcije iz Liona, navodi se u saopštenju. Radnici će se u četvrtak okupiti ispred sedišta Juronjuza u Lionu, navodi se.

 

„Ove godine Juronjuz slavi 30. godišnjicu. Nažalost, u sedištu Juronjuza u Lionu atmosfera nije praznična. Još moramo da se borimo da sačuvamo našu evropsku informativnu Vavilonsku kulu i naša radna mesta“, poručili su sindikati, preneo je sajt moveaveiro.pt.

 

Kako se navodi u saopštenju, „kada se „Alpac“, novi akcionar, pridružio grupi, obavezao se da investira u kompaniju da bi bila profitabilna“.

 

„Međutim, sedam meseci nakon akvizicije, menadžment još nije saopštio svoje strateške orijentacije. Iako se očekuje da će oni biti predstavljeni 27. februara, odluke i radnje su već objavljene, što izaziva mnogo zabrinutosti i pitanja. Akcionar je najavio prodaju naše zgrade i delimičnu akviziciju našeg brenda od strane holding kompanije sa sedištem u Luksemburgu. Već je u toku niz smanjenja troškova koji pogoršavaju naše uslove rada i dodatno otežavaju problem nedostatka kadrova“, upozoravaju iz sindikata.

 

Sindikal je podsetio da je Juronjuz počeo da emituje program u Lionu „jer je to bio grad koji je nudio najbolje uslove za kanal, koji je tada pokrenut na pet jezika“, prenosi moveaveiro.pt.

Tagovi

Povezani tekstovi