Radnici RTV Bujanovac apeluju da se spreči privatizacija i gašenje te medijske kuće

rtb1-480x185-1

[box align=’box-center’ id=’7474′]Apel su uputili i Ustavnom suda, od kog traže da se hitno izjasni o Ustavnosti medijskih zakona.

Apel su potpisali zaposleni sve tri nacionalnosti koje žive u ovom gradu: albanske, romske i srpske.

,,Mi, dole potpisani, apelujemo da u skladu sa funkcijom koju obavljate ne dozvolite gašenje Radio Televizije Bujanovac i sprečite posledice koje bi iz tog postupka proistekle.

Radio Televizija Bujanovac profesionalno obavlja svoju ustavnu i zakonsku funkciju blagovremeno i kompletno informiše građane o svim pitanjima od značaja za život u ovoj sredini. Striktnom primenom novog seta medijskih zakona lokalna samouprava mora da se povuče iz medija do 1. jula dok je nacionalnim savetima dozvoljeno da osnivaju medije. Na taj način ugasiće se TV Bujanovac, koja emituje program na albanskom, srpskom i romskom jeziku, a ostavlja se mogućnost Nacionalnom albanskom savetu da otvori svoju televiziju.

Mi, zaposleni u ovoj medijskoj kući, uz podršku rukovodstva opštine, ne želimo i ne dozvoljavamo da nas delite po nacionalnoj osnovi. Zahtevamo od Vas da odredbe zakona uskladite sa Ustavom Srbije koji u stavu 50 precizira da svako u Srbiji može da osnuje medij.

I nemojte nas više obmanjivati da Brisel traži da se država povuče iz medija. U državama Evropske unije, u zemljama u okuženju postoje regionalni i lokalni mediji. Nismo čuli da Brisel od njih traži da ugase medije. Zašto onda to radite ovde? Kome je potreban ovaj haos, nastao kao posledica loših zakona?

Uredbom o besplatnoj podelii akcija, po kojoj gotovo niko i ne može da postane akcionar, uneli ste dodatnu konfuziju. Da li će taj akcionar, ako ga bude, preuzeti i dugove, obaveze i da li je sposoban za takvu odgovornost? Zaustavite se ovde.

Dok još nije kasno i dok posledice ne budu nepopravljive, pokrenite proceduru za izmenu pogrešnih odredaba zakona, a ima ih, još. Sa medijskim stručnjacima. ali i sa predstavnicima zaposlenih usaglasite i pripremite zakon koji će zaista biti demokratski, u interesima javnosti, a ne za potrebe lobija koji, sada je svima jasno, stoji iza ovoga. Uz dobru volju i pod uslovom da vam je istinski stalo do slobode medija, lako ćemo doći do dogovara.

Stoga apelujemo da ne dozvolite da političko finansijski lobiji zatvore Radio Televiziju Bujanovac, koja je reorganizacijom potpisnika sporazuma 2002. godine do tada jednonacionalne medijske kuće postala moderni i profesionalni servis za lokatnu zajednicu kao celinu, otvorenu i pristupačnu svim svojim različitim političkim, etničkim i socijalnim komponentama“.

U apelu Ustavnom sudu Republike Srbije zaposleni u Radio Televiziji Bujanovac su istakli:

„Pozivamo vas da hitno uzmete u razmatranje Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju koju su Vam 20. septembra 2014. godine podneli Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS).

Vi ste jedini koji u ovom trenutku svojom odlukom možete sprečiti nesagledive posledice koje će nastati posle privatizacije naše medijske kuće.

Zakasnela odluka Ustavnog suda neće moći da ispravi nenadoknadivu štetu koja će biti učinjena.“

Sindikat novinara Srbije (SINOS)

Tagovi

Povezani tekstovi