Radomirović: Bez slobode novinara, ni građani neće biti zaštićeni

Povodom Svetskog dana slobode medija, članovi UNS-a će danas otići do kuće novinara portala Žig Info Milana Jovanovića i pomoći mu da obnovi kuću, pokazujući tako solidarnost prema njemu i svima koji su pod pritiskom.

Tamo će, takođe povodom 3. maja, pročitati Proglas Udruženja novinara Srbije, rekao je Vladimir Radomirović gostujući u Dneviku RTS-a.

„Ovde je važno da narod, da građani shvate zašto je bitno da novinari budu slobodni i zaštićeni od pritisaka i ekonomskih uticaja, jer ako nemamo slobodne novinare, ako ne mogu da izveštavaju o onome što se dešava oko njih, onda ni građani neće biti zaštićeni. Nećemo imati potpunu vladavinu prava. Neće, prosto, niko moći da se izbori za ona prava koja mu pripadaju“, upozorava Radomirović.

Komentarišući presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, kaže da je osuda dobar signal i da je prvi put u istoriji osuđen vrh tajne policije.

Podseća da je od 1991. godine ubijeno 40 novinara u Srbiji i navodi ubistva 15 novinara na KiM, kao i ubistvo 16 kolega na RTS-u 1999. godine.

„Imali smo ovde u Beogradu međunarodnu konferenciju povodom 20 godina od ubistva 16 vaših kolega tokom bombardovanja i tu je predstavnik EFN rekao da će oni postaviti taj zločin u fazu Saveta Evrope, što znači da će na osnovu toga sve države članice SE imati obavezu da podnesu izveštaj šta su radile da se otkriju nalogodavci i izvršioci tog zločina“, navodi Radomirović.

„Lokalni mediji u opasnosti“

Predsednik UNS-a očekuje da Medijska strategija bude što pre usvojena, kao i da se usvoje izmene zakona koje bi obezbedile minimum izdvajanja za lokalne medije.

Smatra da je udruživanje prvi korak u zaštiti prava novinara i poziva novinare da se učlane u UNS.

Radomirović kaže da u ovom trenutku koleginica Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada, štrajkuje glađu jer ne može da se izbori sa birokratijom a njena televizija se suočava sa propašću.

To je zaista radikalan potez, ali govori koliko su lokalni mediji u opasnosti ukazuje Radomirović i dodaje da očekuje reakciju države.

UNS podržava Džulijena Asanža, ističe Radomirović i smatra da je ono što se dešava sa njim poruka svim novinarima u svetu da mogu da završe u zatvoru ako objave nešto što se ne sviđa nekome ko je moćan.

Tagovi

Povezani tekstovi