Radomirović: Upad u RTS je opasan presedan

       

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da ono što se sinoć dogodilo predstavlja opasan presedan.

„Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili na RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uključujući i demonstracije“, rekao je Radomirović.

Dodao je da svako ima pravo da bude nezadovoljan izveštavanjem.

Jedan od zahteva demonstranata je da se uključe direktno u program i da se građanima obrate direktno.

„Onda bi svako mogao da dolazi na televiziju i govori šta mu padne napamet da ulazi nasilno. Naše je da kao Udruženje novinara da zaštitimo autonomiju urednika i novinara koji treba da rade svoj posao na miru i bez pritisaka“, rekao je Radomirović.

Ono što su lideri opozicije uradili sinoć pokazuje da ne žele slobodan RTS već ono na šta se oni žele da neko ima monopol nad infomacijama – da su predstavnici vlasti previše prisutni na vestima da zamene svojim prisustvom, a ne da građani budu bolje informisani, kaže predsednik UNS-a.

Kako ističe, treba insistirati na tome da ni opozicija ni vlast nemaju minopol nad informacijama već da one pripadaju građanima.

Jutros i inače, ima gledalaca koji veruju da izveštaji sa protesta treba da budu duži.

„Ovo kako je sinoć urađeno zaista je opasan presedan i verujem da će svi novinari i udruženja osuditi ovo što se sinoć desilo. Tražićemo reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije i predstavnika OEBS-a za slobodu medija jer ovo je opasno. Mi smo u prošlosti imali potrteste protiv RTS-a, ali retko se dešavalo da demonstranti ovako uđu u zgradu, važno je da nema povređenih i da je program nastavljen“, istakao je Radomirović.

Bilo je prisebnosti da se smiri situacija, kaže predsednik UNS-a.

Cilj društva treba da bude da RTS bude što slobodniji i da građani koji plaćaju pretplatu imaju mogućnost da utiču na program RTS-a, ali ne na ovakav način, nasiljem, kaže Radomirović.

Po završetku protesta, Boško Obradović je pozvao na dalje proteste ispred Predsedništva i ispred RTS-a.

Govoreći o odgovornosti, Radomirović kaže da policija treba da obezbedi zaštitu novinarima, a RTS treba da pojača obezbeđenje koliko može.

„Očekujem da svi koji žele slobodno informisanje izvrše pritisak na lidere opozicije, pre svega Boška Obradovića da se pokaže da nasilje nije put i da se ne može lako upadati u medijske kuće. Očekujem da novinari RTS-a i ova kuća budu zaštićeni od ovakih napada“, zaključio je Radomirović.

Tagovi

Povezani tekstovi