Radonjić: Praćenje Ćuruvije bilo po zakonu

„Nikada za 20 godina rada u RDB-u nisam primio nalog da počinim bilo koje krivično delo, niti sam takav nalog dao. Svi nalozi koje sam izdao, koji su se ticali Slavka Ćuruvije, bili su u skladu sa zakonom, a temeljili su se na operativnim podacima“, kazao je Radonjić. 

Njega optužnica tereti da je po nalogu načelnika RDB-a Radomira Markovića organizovao pratnju Slavka Ćuruvije, a zatim naložio svom podređenom Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, rezervisti RDB-a da ga ubiju. Ta verzija događaja je, po Radonjićevim rečima čista konstrukcija „centara moći“ kojima je RDB „dežurni krivac“.

„Nalog da se prati Ćuruvija dao sam nakon što smo došli do informacije da se susreo sa bezbednosno interesantnim kontaktom. Isto sam postupao u svim sličnin slučajevima“, istakao je Radonjić.

On je ostatak završnih reči proveo diskreditujući iskaze svedoka koji su ga dovodili u vezu sa ubistvom. To je pokušao da učini i sa ključnim dokazom tužilaštva – baznim stanicama koje, između ostalog, pokazuju da su optuženi komunicirali na dan ubistva.

„Nikada, nikakvim sredstvom nisam razgovarao sa Miroslavom Kurakom“, kazao je Radonjić demantujući nalaze baznih stanica. O koliko verodostojnom dokazu se radi, dodao je on, govori i podatak da je policija podatke sa baznih sranica prikupila 2005. godine, a analizirala tek 2012.

Nakon Radonjića, završnu reč će izneti Ratko Romić. Marković je to učinio na prošlom ročištu, dok je Kurak u beksfvu i sudi mu se u odsustvu.

Na narednim pretresu biće izrečene prvostene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Tagovi

Povezani tekstovi