Radunović: Kraj konkursa tek kada se izdaju dozvole

„U petak, šest minuta pre ponoći i jedan minut pred početak emitovanja Telefakta, u prostorije gde se nalazi emisiona tehnika predajnika naše televizije u Beogradu, Ulica banijska, ponovo su upali legionari RRA u pratnji policije iz stanice Zemun, zahtevajući da im predsednik kućnog saveta preda ključ i da se isključi predajnik. Ponovo je po istom scenariju prepad izvršen oko ponoći, ponovo je nelegalno angažovana policija, ne zna se po čijem nalogu, ponovo su isti ljudi pogazili sve zakonske i medijske slobode“, navodi se u saopštenju BK TV.


Predajnici BK Televizije isključeni su uz asistenciju policije u noći između 25. i 26. aprila nakon odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije da ovoj stanici na 30 dana oduzme dozvolu zbog kršenja propisa o radiodifuziji. U međuvremenu, ovu odluku Saveta RRA poništio je Vrhovni sud Srbije. Onda je RRA donela opet odluku da se BK isključi, ali trajno zato što je ostala bez dozvole na konkursu za dodelu nacionalnih televizijskih frekvencija. Savet RRA je protumačio da je konkurs okončan 19. maja, kada su odbijeni prigovori BK, RTL i TV Pet, ali je to tumačenje potom osporeno u javnosti.
Naime, u Zakonu o radiodifuziji piše da su oni koji su ostali bez dozvole, dužni da prestanu sa emitovanjem 30 dana po okončanju konkursa. Pravnici RRA Slaviša Jovanović i Čedomir Golubović pozvali su se, međutim na to, da je radiodifuzni zakon nedorečen i da je po Zakonu o upravnom postupku konkurs okončan kada se upravni organ izjasni o prigovoru (19. maja). Međutim, pozivajući se na isti zakon, pravnici BK TV su saopštili da oni onda imaju pravo da emituju do odluke Vrhovnog suda Srbije, koji je nadležan za upravne sporove i pred kojim će pokrenuti postupak..
Sa druge strane, konkurs za televizije koje su dobile nacionalne frekvencije biće praktično gotov tek kada im Republička agencija za telekomunikacije izda tehničke dozvole za rad, prema tumačenju Jovana Radunovića, predsednika Upravnog odbora RATEL. Podsetimo, dozvola za emitovanje sastoji se praktično iz dve dozvole, jedna je licenca Saveta RRA, a druga je tehnička RATEL. Radunović je za Danas rekao da su detaljne informacije o tehničkim kriterijumima istaknute na veb-sajtu ratel.org.yu. Prema njegovim rečima, televizije u roku od trideset dana treba da dostave obimnu tehničku dokumentaciju, o kojoj RATEL ima rok od 45 dana da se izjasni.
Upitan da li RATEL ima tehničke mogućnosti da uradi ovaj posao, Radunović je odgovorio sa „apsolutno smo spremni“.


J. L.


 

Tagovi

Povezani tekstovi