Rampa na Drini za nepodobni beogradski Nin?

Budući da je u tom broju objavljen tekst o stradanju Srba u Sarajevu za vreme rata u Bosni, odmah je probuđena sumnja da je članak pod naslovom „Zakopani zločini“ glavni razlog za „rampu“ na Drini za beogradski nedeljnik.
U tom tekstu iskaze o zločinima nad Srbima u glavnom gradu BiH dali su brojni svedoci koji su govorili o mučenju i likvidacijama više od 3.500 srpskih civila, za koje je odgovorno 400 počinilaca sa imenom i prezimenom.

Slobodan Reljić, glavni urednik Nina, kaže da zna da se priča o tome da Nin nije mogao da pređe granicu BiH zbog pomenutog teksta, ali ističe da on, lično, ne želi da veruje da je to moguće.


– Zapravo, želim da verujem da je prošlo vreme kad su zbog teksta zaustavljane novine. Mi nemamo nikakvog dokaza da je „blokada“ izazvana tom pričom i to ne možemo da tvrdimo, mada ne možemo sasvim i da odbacimo tu varijantu. Nama je rečeno da je problem sa papirima i da je zbog toga zapelo na Carini. Nadamo se da je tako i da od sledećeg broja više nećemo imati problema – kaže glodur Nina – dodajući da će Nin u RS stići danas.


Ni LJubo Ristić, iz bijeljinskog preduzeća „Cnetropres“ koje distribuira Nin u RS, nije mogao da tvrdi u čemu je stvarni problem. On kaže da njegova firma poslednji broj beogradskog nedeljnika nije ni dobila od beogradske kuće „Plato“, od koje ga, inače, i preuzima.


– Ne znam šta se dešava, ali svi ostali nedeljnici iz Srbije regularno su prevezeni preko granice – ističe Ristić.
Inače, Glas je juče, u pokušaju da dođe do zvanične informacije, više puta pozvao carinu na bosanskoj strani, ali nam, uprkos uveravanjima da ćemo do kraja dana dobiti „nešto više“, iz te službe nije stigao nikakav odgovor.


G.Đ.

Tagovi

Povezani tekstovi