Raša Tudej na srpskom stiže u BiH: Usložnjavanje situacije i unazađivanje odnosa

russia today

Televizija Raša Tudej počeće emitovanje programa u Bosni i Hercegovini, na srpskom jeziku, potvrdila je glavna urednica te TV stanice Margarita Simonjan, dok sagovornici Radija Glas Amerike (VOA) navode da to može unazaditi odnose BiH sa međunarodnim partnerima.

 

Dolazak medija koji finansira ruska vlada može unazaditi odnose Sarajeva sa međunarodnim partnerima, ocenio je bivši ambasador BiH u Moskvi Enver Halilović.

 

On je izjavio da će emitovanje programa Raša Tudej mnogo više usložiti političku situaciju u BiH, navodi VOA.

 

Raša Tudej je pod sankcijama Evropske unije od 2022. godine, zbog širenja propagande i dezinformacije Kremlja tokom agresije Rusije na Ukrajinu.

 

U Delegaciji EU u Sarajevu konstatuju da je BiH značajno unapredila usklađenost sa spoljnom politikom EU, ali da su restriktivne mere Unije i dalje predmet političkog osporavanja, što je rezultiralo preprekama u njihovoj primeni, uključujući i emitovanje sponzorisanih ruskih državnih medija.

 

„Očekujemo da BiH uloži dalje napore kako bi se onemogućilo strano uplitanje i manipulacije informacijama. Dopuštanje delovanja sankcionisane propagande na vlastitoj teritoriji je direktno suprotno tome“, poručili su iz Delegacije EU.

 

Izvor: N1

 

Tagovi

Povezani tekstovi