Raša tudej podnela zahtev REM-u za emitovanje u Srbiji

Izvor: Foto: fifg / Shutterstock, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT
Izvor: Foto: fifg / Shutterstock, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ruska državna televizija „Raša tudej“ podnela je zahtev REM-u za pokretanje programa u Srbiji, saznaje Nova.rs.

Ovu informaciju za naš portal potvrdila je Judita Popović, članica Saveta REM-a. Zahtev „Raša tudej“ trebalo bi već sutra da se nađe na dnevnom redu sednice REM-a.

 

Međutim, nakon objave teksta, stigao nam je odgovor Olivere Zekić, predsednice Saveta REM-a, koja to demantuje.

 

„Samo je Sputnjik konkurisao za dodelu dozvole za beogradsku radio stanicu“, napisala nam je Zekić u SMS poruci.

 

Nova.rs potom je kontaktirala Jelenu Milinčić, buduću glavnu i odgovornu urednicu, ali ona na to pitanje nije želela da odgovori.

„Ja ne bih to komentarisala. Čujemo se za dva dana, pa ću vam reći“, rekla je Milinčić.

Kako je juče objavio Sputnjik, u planu je da TV Raša tudej na srpskom jeziku uskoro počne sa radom, a glavna i odgovorna urednica biće Jelena Milinčić, ćerka Ljubice Milinčić, urednice Sputnjika.

 

Vest da Raša tudej planira da pokrene program na srpskom jetiku još u julu objavila je Nova.rs, a evropski zvaničnici negativno su prokomentarisali ovu vest, imajući u vidu da je ta televizija pod sankcijama EU.

 

Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

 

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

Tagovi

Povezani tekstovi