Raskrikavanje postalo deo Međunarodne mreže za proveru činjenica

raskrinkavanje_rs

Portal Raskrikavanje je odnedavno postao verifikovani član Međunarodne mreže za proveru činjenica (International Fact-Checking Network – IFCN). Reč je o zajednici redakcija iz čitavog sveta koje se bave proverom činjenica (fektčekingom) i za koje je u procesu verifikacije utvrđeno da to rade nezavisno i nepristrasno. Među članicama su i Washington Post Fact-checker, PolitiFact, Snopes, AFP i drugi.

Nakon temeljne evaluacije našeg rada, deo ove globalne mreže postali smo u oktobru potpisivanjem kodeksa IFCN-a, kojim se članice obavezuju da će poštovati principe nepristrasnosti i pravičnosti u izveštavanju, transparentnosti izvora informacija, transparentnosti metodologije rada, poštovanja politike ispravki, kao i transparentnosti finansiranja.

 

Članstvo u ovoj mreži mogu dobiti samo organizacije za koje se u procesu verifikacije utvrdi da ispunjavaju niz uslova – između ostalog da se bave temama od javnog interesa, da su nezavisne od političkih i drugih uticaja i da su nepristrasne u svom radu.

 

Prijem u IFCN Raskrikavanju omogućava i da prati nove trendove u oblasti provere informacija, kao i da se umrežava sa sličnim organizacijama širom sveta u borbi protiv lažnih vesti koje su često prekogranične.

 

Međunarodnu mrežu za proveru činjenica (IFCN) osnovao je 2015. godine američki Institut za medijske studije Poynter. Mreža danas broji više desetina verifikovnih članica koje se bave proverom činjenica, a neke od njih su Washington Post Fact Checker, PolitiFact, Snopes iz SAD-a, Maldita iz Španije, AFP fektčeking iz Francuske, kao i druge fektčekerske organizacije iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

 

„Verujemo da istina i transparentnost mogu pomoći ljudima da budu bolje informisani i opremljeni za upravljanje dezinformacijama“, navodi se na sajtu ove mreže koja je prošle godine zbog doprinosa u borbi protiv dezinformacija bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

 

Pored Raskrikavanja, deo IFCN-a je i Istinomer, kao i drugi portali za proveru činjenica iz regiona: Raskrinkavanje.ba, Raskrinkavanje.me, Faktograf.hr iz Hrvatske i Ostro.si iz Slovenije.

Tagovi

Povezani tekstovi