Rasprodaja

Beograd –  U Srbiji je počela rasprodaja televizijskih stanica i čak pet TV kuća, među kojima su dve sa nacionalnom frekvencijom Avala i Foks, rešilo je da potraži novog vlasnika. Novog gazdu, kako Kurir nezvanično saznaje, traže Enter, Super-Nova iz Subotice i TV5 iz Niša. S tim u vezi je i jučerašnja poseta predstavnika nemačkog medijskog giganta RTL čelnicima Republičke radiodifuzne agencije, tvrdi izvor Kurira blizak RRA.


– Oni su juče pokazali zainteresovanost za kupovinu srpskih televizija. Nisu precizirali o kojim kućama je reč, ali je svima jasno da se radi o TV Avala. Prema mojim saznanjima, spremni su da za tu kuću plate između 20 miliona i 30 miliona evra, ali cena će zavisiti i od pregovaračkog umeća vlasnika ove kuće Željka Mitrovića i Danka Đunića. Inače, RTL je pre svega želeo da postane vlasnik B92, ali im je rečeno da ta kuća nije na prodaju – kaže naš izvor.


Prema njegovim rečima, za TV Foks raspisan je međunarodni tender, zajedno s lokalnim stanicama ove kompanije u Letoniji i Bugarskoj.


– Koliko je meni poznato, šest kompanija je zainteresovano za taj tender. Između ostalih i američka medijska kompanija CME, koja već poseduje televizije u Sloveniji i Hrvatskoj. Takođe, priča se da bi rado u svojoj imperiji voleli da vide i TV Enter. Na regionalnu televiziju Super-Nova oko je bacio jedan srpski medijski magnat, dok se za TV5 još ne zna ko bi mogao da je kupi – kaže naš sagovornik i dodaje da su razlozi za prodaju velikog broja TV kuća ogromni gubici.


– Televizije imaju velike troškove plaćanja frekvencija, dozvola, repetitora i ljudstva, dok sa druge strane ostvaruju male prihode. Da bi televizija uspešno poslovala, mora da ima gledanost od bar sedam do osam procenata. Tu granicu prelaze samo tri nacionalne televizije, dok im je vrlo blizu jedino TV Foks. Avala beleži gledanost od oko tri odsto, dok Košava-Hepi u srpskom etru učestvuje sa samo jedan odsto gledalaca – zaključuje naš izvor.


 M.L.

Tagovi

Povezani tekstovi