Rat u Ukrajini, kovid vakcine, miokarditis i CNN – novi koktel dezinformacija

Foto: Facebook/Screenshot
Foto: Facebook/Screenshot

Kada verujemo u teorije zavere, svaki novi događaj u svetu je paravan za nešto drugo. Najteže nam je da prihvatimo da se iza neočekivanog i tragičnog ne krije višeslojna detektivska priča. Tako je i sa poslednjom dezinformacijom koja kombinuje pandemiju i rat u Ukrajini.

“Rat Rusije i Ukrajine je paravan za najveći rat na planeti sada – rat za vaše zdravlje”, tako smatraju oni koji ovih dana dele navodni snimak ekrana CNN-a neznajući da se radi o dezinformaciji koja potiče sa satiričnog portala.

 

“Prijelomna” vijest na CNN-u – rat u Ukrajini ljudima uzrokuje miokarditis.

Čudan neki rat, prvi u povijesti koji to tako naglo, učestalo i odjednom uzrokuje.

 

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

„Correlation does not equal causation,“ said CNN anchor Anderson Cooper. „But this time it may. The nation is currently reeling from an uptick in myocarditis cases as Russia invades Ukraine. Honestly, we really can’t think of anything else in the world that could possibly be causing this.“

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Na sminku je voditelj CNN-a Anderson Kuper, a pored ilustrativna fotografija koja prikazuje upalu srčanog mišića, odnosno miokarditis.

 

“Ukraine invasion causing myocarditis”, piše na breaking news traci.

 

Obrnutom pretragom fotografija i ključnih reči ustanovili smo da se radi o fotomontaži u članku koji je objavio satirični portal “The Babylon Bee”.

 

Foto: The Babylon Bee/Screenshot

 

U tekstu se navodi: “SAD — Hiljadama ljudi širom SAD dijagnostikovan je neki oblik miokarditisa, potencijalno smrtonosne, ali retke upale srčanog mišića. Medijski izveštaji kažu da bi dramatičan porast broja slučajeva mogao biti povezan sa krizom u Ukrajini. ‘Korelacija nije jednaka uzročno-posledičnoj vezi’, rekao je voditelj CNN-a Anderson Kuper. ‘Ali ovoga puta može biti. Nacija se trenutno potresa usled porasta slučajeva miokarditisa dok Rusija napada Ukrajinu. Iskreno, ne možemo da zamislimo bilo šta drugo na svetu što bi to moglo da izazove’.”

 

Na veb-sajtu “The Babylon Bee” u about sekciji jasno piše:

 

“Pčela Babilon je najbolji sajt za satiru na svetu, potpuno nepogrešiv u svim svojim tvrdnjama o istini. Pišemo satiru o hrišćanskim stvarima, političkim stvarima i svakodnevnom životu”.

 

Dodatno, nismo pronašli nijednu publikaciju u kojoj CNN iznosi spornu tvrdnju.

 

Do istog zaključka došle su i naše kolege sa portala “Maldita.es” i “The Healthy Indian Project”.

 

Nedavna istraživanja o povezanosti miokarditisa sa vakcinama protiv kovida 19 postala su predmet žestoke debate na internetu, piše Rojters.

 

Međutim, dosadašnji zvanični naučni dokazi o miokarditisu povezanim sa vakcinacijom protiv kovida sugerišu da je učestalost ove pojave veoma niska.

 

Štaviše, studije pokazuju da su slučajevi obično blagi i da se brzo rešavaju.

 

Stručnjaci nastavljaju da uveravaju da ukupni rizici od infekcije kovidom 19 daleko nadmašuju rizike povezane sa razvojem miokarditisa nakon vakcinacije protiv kovida.

 

Tagovi

Povezani tekstovi