Rat za medije

Beograd-Dan pošto je predsednik Srbije Boris Tadić optužio vladajuću koaliciju da gasi medije po miloševićevsko-julovsko-radikalskom maniru, oglasili su se funkcioneri partija iz Vlade, poručujući lideru DS da ne umišlja da je on jedini koji zna šta je demokratija i da „prestane sa zaštitom kriminalca i bandita“ kakav je Bogoljub Karić.


– Ja sam najmanje 30 puta do sada ponovio da je Boris Tadić nervozan zato što smo mu osujetili plan da sa Pokretom snaga Srbije, čiji je predsednik Bogoljub Karić okoreli bandit, sruši ovu vladu i da zatezanjem oko Zakona o radiodifuziji i dalje pokušava to isto. Nervira ga i to što će Demokratska stranka Srbije i posle narednih izbora biti na vlasti, a neizvesno je da li će on biti – kaže za Kurir Dragan Šormaz, potpredsednik Izvršnog odbora DSS, dodajući da ne vidi racionalan razlog zbog koga ne bi bio potpisan Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji.


– U tom zakonu je izmenjeno samo nekoliko članova isključivo zbog toga da bi rad Republičke radiodifuzne agencije bio efikasniji. Nije BK jedina televizija koja će biti ugašena, to će se desiti sa još mnogo medija, jer u etru mora da se uspostavi red. Svuda u svetu frekvencije su nacionalno blago i koristi ih onaj koji najbolje plati, a uz to ih koristi sa ukusom – objašnjava Šormaz.


Tadićevim oštrim pismom u kome je objasnio zašto neće potpisati Zakon o radiodifuziji „potkačeni“ su i radikali, koji su krajem devedesetih uređivali medijsku sliku Srbije. Predsednik Izvršnog odbora SRS Dragan Todorović tvrdi da je jedan od većih Tadićevih problema to što on nikada nije razdvojio funkciju predsednika Srbije i „šefa šarenih lobi grupa, koje objedinjuje DS“.


– Tadić u trbuhu ima više pametnjakovića i u zavisnosti od situacije zavisi ko će se od njih oglasiti. Sada je trbuhozborac Dragan Đilas, koji preko nezakonito stečenih para hoće da preuzme medijsku scenu Srbije – naglašava Todorović, navodeći da mu je muka od svakodnevne borbe DS i DSS za preuzimanje kontrole nad glasilima koja još nisu podeljena.


Ipak, i u sadašnjoj vladajućoj garnituri ima onih koji smatraju da je Tadić u pravu. Takav je ministar kulture Dragan Kojadinović, koji rešenje vidi u novom zakonu o radiodifuziji.
– Predsednik Tadić je iskoristio svoje pravo veta i oko toga ne treba dizati galamu, jer je to neprimereno demokratskom načinu komunikacije. Onima koji osuđuju predsednika poručujem da uzmu predloge za izmenu Zakona o radiodifuziji, koje je uradilo Ministarstvo kulture. Suština sadašnjeg zakona je loša i mi imamo 50 predloga kako da se on popravi – kaže Kojadinović za Kurir.


U.K.

Tagovi

Povezani tekstovi