Ratni reporter: Novinari Sky News se našli na ničijoj zemlji, naivno je bilo ući (VIDEO)

N1; slika ekrana
N1; slika ekrana

Jedan od najpoznatijih ratnih reportera sa ovih područja Veljko Đurović, koji je pred kraj profesionalne karijere radio i za Sky news, rekao je za N1 da se ekipa te televizije koja je napadnuta u blizini Kijeva pre nekoliko dana našla na ničijoj zemlji. „Ukrajinci su ih upozorili da moralju da se vrate, da su ušli na ničiju zemlju, između dve zaraćene strane, gde obe strane pucaju na sve sumnjivo. Ta linija se pomera na jednu ili drugu stranu, to je bila velika greška da uđu na ničiju zemlju“, rekao je on.

 

Kaže da su oni to približno mogli da znaju i da je na njih pucala ruska paravojska.

 

„Linija se pomera, tokom dana i minuta, naivno je bilo ući u takvu zonu. U takvim situacijama nije preporučljivo biti sa jednim kolima, imati omanji konvoj od makar dva vozila, velika je greška ovo bila. Suština svake ratne strategije je u obmani neprijatelja, anticipira se šta druga strana planira, treba slušati instinkt. Postoji nekoliko kampova u svetu koji osposobljavaju novinare za ratnu zonu, ali pravila nema – to je jedino pravilo. Novinari nisu poželjni, iz operativne bezbednosti i što nijedna vojska ne poštuje Ženevsku konvenciju, to se pre svega odnosi na civile i zarobljenike, i zato novinari nisu poželjni. Moguće da su na njih pucali jer je malo dalje bila postavljena neka ruska instalacija, nisu poželjni da ne vide neke sadržaje“, kazao je on.

 

Kazao je da novinari u ratu ne smeju da budu naoružani, da nose opremu i da se borbeno ponašaju, jer su novinari, kako kaže, neborbeno osoblje.

 

„Pokrivao sam skoro 30 ratova, nijednu vojsku nisam video koja se podržava međunarodnog humanitarnog prava. U ratu se prvo puca pa se pita ili se ni ne pita, ubijanjem se beži od sopstvene smrti“, kaže.

 

Đurović je rekao da je pred početak rata dosta novinara napustilo Ukrajinu, ali da je ostao jedan deo – naj koji može da se nosi sa time.

 

„Jedna od predispozicija izveštača je sposobnost predviđanja, šta će uraditi ako se nešto desi. Strah je koristan dok je racionalan, strah je jedini saveznik. Najviše pomoći novinari dobijaju od kolega, bez obzira na konkurenciju, naravno od koristi su sve međunarodne organizacije, prijateljski naklonjene ambasade, tu se stvara čuveni sindrom ratnog drugarstva, koji je štetan za novinarstvo – onda postaješ blizak drug sa vojnikom koji te čuva, a ako on počini ratni zločin, hoćeš to da objaviš, to su te zamke“, kaže on i dodaje da je posao ratnog izveštača jednostavan.

 

„Treba da objavimo ono što smo mi videli i čuli, a za sve ostalo da budemo skeptični i da proverimo. Krajnji cilj je dobiti međunarodnu podršku i kako se vaša strana percipira u javnosti“, objasnio je Veljko Đurović.

 

Tagovi

Povezani tekstovi