Razgovog RRA sa tri televizije

Te televizije su se prijavile na javni konkurs za emitovanje programa. Savet Republičke radio-difuzne agencije razgovarao je sa predstavnicima B92, koji su rekli da je su ta televizija i radio zamišljeni da budu komercijalni, ali da je deo programa vezan za društvenu odgovornost.

Direktor B92 Veran Matić rekao je da cilj B92 jeste samoisplativost, navodeći da je B92 televizija sa najvećim rastom u Srbiji, a da je istoimeni radio u vrhu slušanosti već osam godina. Predstavnici B92 su naveli da 48 odsto vlasništva u toj RTV ima Medija divelopment loan fond iz Njujorka, koji je neprofitna organizacija, čiji su osnivači različite nevladine organizacije. Takođe je rečeno da televizija B92 ima najveći rast gledanosti u Srbiji, a da je radio u vrhu slušanosti već osam godina. Pitanja je postavljao predsednik Saveta Nenad Cekić.

Nenad Cekić: Da li B92 smatra sebe politički objektivnim ili možda za nekog navijate?

Veran Matić: Mi svoj programm zasnivamo na svim bitnim kodeksima novinarske etike i toga se pridržavamo od našeg osnivanja. Zaista mislim da je informativni program objektivan.

Prvi put na javnim razgovorima pred dodelu frekvencija pitanje je postavio i predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Savetu.

Vladika Porfirije: Kad je reč o uređivačkoj politici i nevladinim organizacijama, pošto su crkva i ostale verske zajednice nevladine organizacije, da li je deo vaše uređivačke politike da se u odnosu na ovu vrstu nevaldinih organizacija po pravilu nastupa isključivo i samo sa negativnog aspekta?

Matić: Kada god smo radili priloge i emisije vezane za aktuelne događaje u vezi s crkom, uvek su pozivani predstavnici crkve. Najčešće smo dobijali negativan dogovor.

U razgovoru sa predstavnicima Televizije BK, članovi saveta postavili su pitanje vlasničke strukture te televizije i trenutnog pravnog statusa kompanija Evropa osiguranja i Astra banke kao njenog osnivača. Predsednik Saveta Nenad Cekić izneo je primedbu toj televiziji zbog izveštavanja, na šta je odgovarao glavni i odgovorni urednik Milomir Marić.

Cekić: Predsedničkom kandidatu Bogoljubu Kariću je u centralnoj informativnoj emisiji dato 36, 75 odsto od ukupnog vremena u izvešttavanju o svim kandidatima. Advokat Zdenko Tomanović, onda kada je bila cela priča o Mobtelu, a vi kako smo videli iz novina, nikakve veze s Mobtelom i Bogoljubom Karićem nemate, Telefakt u 18.55, advokat Tomanović je govorio 11 minuta i 55 sekundi.

Milomir Marić: Ne bih hteo da branim nešto što ne može da se brani (smeh u sali). Ali, radi se o tome da je PSS i Bogoljub Karić bio na naslovnim stranama svih medija. Nema kakve namere imamo, već podaci u poslednja dva meseca govore nešto sasvim suprotno od ovoga ranije. Već se promenilo na BK TV, ne znam da li imate nova istraživanja, koja govore nešto sasvim suprotno od onoga što ste pročitali.

Predstavnik novoosnovane Televizije Avala Danko Đunić, potpredsednik savezne vlade 1996, naveo je da će njihov program baviti većinom ekonomsko-poslovnim temama na popularan način jer smatraju da ta oblast nije pokrivena.

Cekić: Mnogo se govori o tzv. tajkunskom kapitalu koji stoji iza vaše firme. Kako biste vi to komentarisali?

Đunić: Ne postoji niko ko stoji iza nas osim nas samih, a bez ikakve lažne skromnosti, mislim da ovih devet firmi-suvlasnika TV Avale predstavljaju sami za sebe garanciju da je to ozbiljan biznis.

Cekić: Imate li vi političke ambicije, zato što mediji i politički angažman obično ne idu zajedno.

Đunić: Jasno i glasno: ne bavim se i neću se baviti politikom. Ključna ideja i motiv za moje angažovanje na ovome je mnogo trivijalniji, znači finansijski efekat, jer ja vidim da je ovo jedan dobar biznis.

Javni razgovori sa kandidatima trebalo bi da budu završeni do kraja ove nedelje.

Tagovi

Povezani tekstovi