Razgovor: Novinarstvo i nove tehnologije u Francuskoj i Srbiji

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Novinarstvo i nove tehnologije u Francuskoj i Srbiji

 

Utorak, 11. jun 2024. u 18 sati


Francuski institut u Beogradu, Knez Mihailova 31


Na francukom i srpskom. Prevod obezbeđen. Ulaz slobodan.

 

  • Goran Bulatović, profesor na FMK
  • Zoran Panović, programski direktor Demostata i predavač na FMK
  • Ljiljana Bulatović, profesorka na FMK
  • Loik Laroš (Loïc Laroche), profesor savremene istorije, direktor Master programa za novinarstvo i istoriju na Katoličkom univerzitetu u Lilu 
  • Moderatorka: Marija Simojlović, FMK

 

Francuski institut u Srbiji i Fakultet za medije i komunikacije (FMK) pozivaju vas na drugu tribinu u okviru ciklusa debata o medijima, koja će biti posvećena tehnološkim izazovima sa kojima se suočava novinarstvo danas. Učesnici u razgovoru pokušaće da odgovore na pitanje da li nove tehnologije i njihov ubrzani razvoj predstavljaju opasnost ili spas za novinarstvo. Kako integrisati ovu problematiku u obrazovanje novih generacija novinara ?

 

Gost iz Francuske je profesor Loik Laroš (Loïc Laroche). Doktorirao je  istoriju na Univerzitetu Pariz 1 Panteon-Sorbona i predaje savremenu istoriju na Katoličkom univerzitetu u Lilu, odgovoran je za master studijski program Novinarstvo i Istorija. Član je MUSE laboratorije (KomMUnikacija, Društvo, Okolina / Katolički univerzitet u Lilu) i član laboratorije IDHES- Institutcije i istorijske dinamike ekonomije i društva (Univerzitet Pariz 1 Panteon-Sorbona). Njegova istraživanja su fokusirana na medije i na Sjedinjene Države, pre svega se odnose na dnevne novine Le Monde, New-York Times, kao i na kulturne ratove u američkim medijima i na razvoj okvira novinarskog govora u SAD.

 

Autor je dela Le journal Le Monde et les Etats-Unis: de Roosevelt à Obama (Le Monde i SAD: od Ruzvelta do Obame)

 

Nakon Beograda, Loik Laroš učestvovaće u razgovorima o medijima pred izazovima savremenih tehnologija u Nišu, u sredu 12. juna 2024 – na odseku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta (u 14 sati); a potom u Naučno-tehnološkom parku, sala Motorola (17h15)

 

Organizatori: Francuski institut u Srbiji, Fakultet za medije i komunikacije (FMK), Beograd, Filozofski fakultet u Nišu, Media & Reform centar Niš (MIRC), Naučno-tehnološki park Niš.

 

Izvor: Institut Francais

Tagovi

Povezani tekstovi